Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη - Τι απαίτησε η Τουρκία από τη Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 - Τι συζητήθηκε στην Αγκυρα

Λιβύη – Τι απαίτησε η Τουρκία από τη Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 – Τι συζητήθηκε στην Αγκυρα

Η στρατιωτική επιτροπή 5+5 της Λιβύης κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους της από τη χώρα, κατά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τούρκους αξιωματούχους.

Ενημερωμένες πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία ζήτησε επίσημα από τη μικτή στρατιωτική επιτροπή 5+5 της Λιβύης ν’ ανοίξει τον εναέριο χώρο της «ανατολικής και νότιας Λιβύης» για διεθνείς πτήσεις της Turkish Airlines, όπως αποκαλύπτει η λιβυκή ιστοσελίδα addresslibya.

Επανάληψη πτήσεων

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Στρατιωτική Επιτροπή να επιτρέψει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να επαναλάβει τις πτήσεις της προς τα αεροδρόμια της Λιβύης, Μπενίνα – Μισράτα – Τρίπολη με ασφαλή τρόπο για να συμβάλει στην «υποστήριξη» της εμπορικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Τουρκία κάλεσε τους εκπροσώπους της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεργαστούν για την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων μεταξύ του αεροδρομίου Μπενίνα και του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, στις αρχές Ιανουαρίου.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 (στην οποία συμμετέχουν πέντε αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Τρίπολης και άλλοι τόσοι από τις αρχές της Βεγγάζης) έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην τουρκική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους.

Να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις

Η επιτροπή κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους της από τη χώρα, εκτός από τη συζήτηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου και την απόφαση κατάπαυσης του πυρός καθώς και τη συνακόλουθη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αγκυρα μετά από το αίτημα της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για τη Λιβύη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (UNSMIL), και κατά τη διάρκειά της δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το «σχέδιο δράσης» που ανακοινώθηκε από την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 στη Γενεύη στις 8 Οκτωβρίου 2021. Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί και η στενή φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη και τονίστηκε η σημασία της συνέχισης των προσπαθειών που θα συντελέσουν στον σχηματισμό μιας Λιβύης που θα έχει διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ενότητα και θα ζει σε ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα.

Πηγή: addresslibya, echedoros-a.gr, trt.net.tr

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024