Γερμανία – Τα κέρδη των Χριστουγέννων μετατρέπονται σε ζημιές για τα εμπορικά καταστήματα
Σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος λιανεμπόρων ζήτησε από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα στήριξης προκειμένου η αγορά να αντέξει το χτύπημα που φέρνουν τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της Όμικρον
Ανασχετικός παράγοντας για το λιανεμπόριο αποτελούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον που δρομολογήθηκαν στη Γερμανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της χώρας σε ένα χρονικό διάστημα που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για τον εμπορικό κόσμο.
Σε έκθεση του συνδέσμου HDE, που περιλαμβάνει σφυγμομέτρηση σε 1.600 καταστήματα, εντοπίστηκε πτώση κατά μέσο όρο ύψους 26% στις πωλήσεις (εκτός τροφίμων), με τα καταστήματα ενδυμάτων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζημιά με απώλειες ύψους 35% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Τα ποσοστά επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο των πόλεων υποχώρησε κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη φετινή εορταστική περίοδο να προμηνύεται ίσως και χειρότερη από την περσινή χρονιά, όταν το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτό (αν και με όριο πελατών) και μόνο η εστίαση ήταν κλειστή λόγω των μέτρων.
Οι ζημιές για τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με το 77% των καταστημάτων να «βλέπει» αρνητικές προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες.
Δύσκολη η πρόσβαση στα μαγαζιά
Πλέον η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ακόμη πιο αυστηρή, καθώς τα νέα μέτρα ορίζουν πως ουδείς ανεμβολίαστος μπορεί να εισέλθει σε κατάστημα, παρά μόνο σε μαγαζιά αναγκαίων αγαθών, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα φαρμακεία.
«Η εισαγωγή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό στα καταστήματα συνιστά μια δραματική διαταραχή στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο πρόεδρος του συνδέσμου, Στέφαν Γκενθ. Για το λόγο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό πλήγμα.
«Το λιανεμπόριο είχε στηρίξει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» επεσήμανε ο κ. Γκενθ, κάνοντας λόγο για καταστροφικές προοπτικές για τον κλάδο.
- Συνελήφθησαν τρεις άντρες στη Γλυφάδα που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
- ΟΠΕΚΕΠΕ 2: Παραιτούνται από την βουλευτική ασυλία τους Τσιάρας και Κεφαλογιάννης
- Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της αν δεν τηρήσει το Ισραήλ τις δεσμεύσεις του
- LIVE: Ίντερ – Ρόμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442