Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Ομικρον - Ανεμος πανικού στον πλανήτη - Καμπανάκι για την ανάκαμψη

Παραλλαγή Ομικρον – Ανεμος πανικού στον πλανήτη – Καμπανάκι για την ανάκαμψη

Ποτέ μια παραλλαγή της Covid-19 δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική.

Ολο και περισσότερες χώρες ανακοίνωναν χθες Παρασκευή κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον του κοροναϊού η οποία, μολονότι ο ΠΟΥ λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι τώρα να υπάρχουν θάνατοι από αυτήν, προκαλεί ανησυχία σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε 38 χώρες

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τη Νότια Αφρική της ανακάλυψής της, η νέα παραλλαγή έχει καταγραφεί σε 38 χώρες και έχει προκαλέσει άνεμο πανικού στον πλανήτη, ωθώντας αριθμό χωρών να σκληρύνουν τα υγειονομικά μέτρα τους, αλλά και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Ομικρον «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη» και να προκαλέσει «πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε χθες Παρασκευή η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, τον μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.


H Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (φωτογραφία αρχείου Reuters/Yves Herman)

Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ευρωπαϊκή Ενωση συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), μέχρι χθες Παρασκευή το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 109 κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Τοπικές μεταδόσεις

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένδειξη πως οι μεταδόσεις είναι πλέον και τοπικές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες τρία πρώτα κρούσματα στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευση στους ξένους να εισέρχονται στην επικράτειά της και τους περιορισμούς των πτήσεων προς το νότιο τμήμα της Αφρικής.

Η Ισπανία εντόπισε επίσης το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, εμβολιασμένο άνδρα 62 ετών που δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι.

Η Τυνησία και το Μεξικό ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα κρούσματά τους.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 5,9% φέτος, εξαιτίας κυρίως της ανισότητας της εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, περίπου 65% των κατοίκων των πιο ανεπτυγμένων χωρών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι μόλις 7% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Ο κίνδυνος των ανισοτήτων

Η εμφάνιση της παραλλαγής είναι «η ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα, υπενθυμίζοντας την απειλή να δούμε «πολύ καινούριες παραλλαγές σε μέρη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό».


Μόλις 7% των κατοίκων στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου (φωτογραφία Reuters/Francis Kokoroko)

Μολονότι η νέα παραλλαγή φαίνεται εξαιρετικά μεταδοτική, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εξήγησε χθες πως δεν έχει λάβει «καμιά πληροφορία που να αναφέρει θανάτους οι οποίοι συνδέονται με την Ομικρον».

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες κάνουν τεστ για να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες και – μολονότι ελπίζω πως όχι – πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Συνολικά, η Ομικρον έχει εντοπισθεί σε 38 χώρες και η παραλλαγή έχει πλέον εξαπλωθεί στις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ, δήλωσε η τεχνική υπεύθυνη του οργανισμού για την Covid-19, η Μαρία Βαν Κέρχοβ, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ΠΟΥ θεωρεί «πιθανό» η παραλλαγή να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, σύμφωνα με νοτιοαφρικανική μελέτη, ο κίνδυνος να κολλήσεις και πάλι την Covid-19 είναι τρεις φορές μεγαλύτερος με την Ομικρον, απ’ ό,τι με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Στη Νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι ήδη κυρίαρχη και οι υγειονομικές αρχές επισήμαναν κορύφωση των μολύνσεων στα παιδιά, χωρίς να ξέρουμε μέχρι στιγμής αν συνδέεται με την Ομικρον.

Νέες απαγορεύσεις

Ποτέ μια παραλλαγή της Covid-19 δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική. Παντού στον κόσμο, οι ανακοινώσεις ριζικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.

Μετά την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και νόμος προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της χθες το βράδυ νέους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των ντισκοτέκ από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα μείωσε την προθεσμία για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Η Ελβετία θα καταργήσει σήμερα την υποχρεωτική καραντίνα για την είσοδο των εμβολιασμένων στη χώρα, όμως θα σκληρύνει τις απαιτήσεις για τεστ.


Γκεμπρεγέσους: Εκτελείται η «τέλεια συνταγή» για την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό των παραλλαγών (φωτογραφία αρχείου Reuters/Fabrice Coffrini)

Στην Ασία, την επομένη της ανακοίνωσης δύο κρουσμάτων από τη Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα, όλα ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Αφρική.

Προς το παρόν, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η ανεπάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης και της ιχνηλάτησης, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελούν «μια τέλεια συνταγή για να εμφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται παραλλαγές».

Ετοιμάζουν νέα εμβόλια

Διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων τα Moderna, AstraZeneca, PfizerBioNTech και Novavax, τόνισαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της Ομικρον. Η Ρωσία εργάζεται και αυτή για μια εκδοχή του εμβολίου της Sputnik V που να στοχεύει ειδικά αυτήν την παραλλαγή.

Η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.233.111 ανθρώπους στον κόσμο και έχει μολύνει σχεδόν 265 εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024