Ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για το «σοβαρό κόστος» που θα πληρώσει η Ρωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 94.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και μπορεί να προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρέζνικοφ, επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Ρέζνικοφ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν θα κάνει τίποτε για να προκαλέσει την κατάσταση, αλλά είναι έτοιμη να πολεμήσει αν η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση.

Συναγερμός για τις μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της του ΝΑΤΟ έχουν σημάνει συναγερμό για μετακινήσεις φέτος ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μια σύγκρουση που σιγοβράζει στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο.

«Η υπηρεσία πληροφοριών μας αναλύει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των χειρότερων», είπε ο Ρέζνικοφ ενώ σημειώνει ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας ένταση υπάρχει από τη Ρωσία.

«Ο πιο πιθανός χρόνος για να επιτευχθεί ετοιμότητα για κλιμάκωση θα είναι τα τέλη Ιανουαρίου», ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρώπης

Η Ουκρανία πίεσε τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα να προετοιμάσουν ένα σκληρό σχέδιο κυρώσεων για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την έναρξη μιας επίθεσης.

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και προειδοποίησε ότι το Κίεβο μπορεί να προετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά.

Σοβαρό το κόστος για τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Πέμπτη τη Μόσχα για το «σοβαρό κόστος» που θα πληρώσει η Ρωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης, προτρέποντας τον Ρώσο ομόλογό του να επιδιώξει μια διπλωματική έξοδο από την κρίση.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι είναι πιθανό οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλήσουν σύντομα ενώ ταυτόχρονα γίνονται εργασίες για να οργανωθεί μια βιντεοκλήση μεταξύ τους, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή, μια ημέρα μετά τη συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών τους με σκοπό να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία.

Πιθανό σενάριο αλλά όχι αναπόφευκτο η κλιμάκωση

Οι δεσμοί της Ουκρανίας με τη Ρωσία κατέρρευσαν το 2014 αφού δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέλαβαν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία που το Κίεβο θέλει πίσω. Το Κίεβο λέει ότι περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τότε.

Από τότε που ξεκίνησε η τελευταία κρίση, η Μόσχα έχει θέσει απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος ή δεν θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα εκεί για να στοχεύσει τη Ρωσία.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο για τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και απέρριψε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας ως παράνομες.

«Η κλιμάκωση είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά όχι αναπόφευκτο, και καθήκον μας είναι να το αποτρέψουμε», είπε ο Ρεζνίκοφ

«Πρέπει να κάνουμε το τίμημα της κλιμάκωσης μη αποδεκτό για τον επιτιθέμενο».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr