Μετρό – Δύο εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1
Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν ηλεκτρονικά στις 8 Δεκεμβρίου και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού της ΣΤΑ.ΣΥ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου για την αναβάθμιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, χωρίς την υποβολή προδικαστικών προσφυγών επί των όρων του Διαγωνισμού.
Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατατέθηκαν 2 προσφορές από τις διεθνείς εταιρείες Alstom Transport SA και Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA, οι οποίες θα αποσφραγιστούν ηλεκτρονικά στις 8 Δεκεμβρίου και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού της ΣΤΑ.ΣΥ. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα κατακυρώσει με απόφασή του το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ.
Το έργο
Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει, στο πλαίσιο των αναλυτικών προδιαγραφών και λειτουργικών απαιτήσεων, να παραδώσει τους 14 συρμούς της 8ης παραλαβής, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για παραγωγική λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης.
Ενδεικτικά, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, τοποθέτηση νέου δαπέδου και πλευρικών τοιχωμάτων, εγκατάσταση φωτισμού LED, νέου κλειστού κυκλώματος καμερών και οθονών πληροφόρησης κοινού.
Παράλληλα, οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια. Ο εκσυγχρονισμός των 14 συρμών αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση του στόλου της Γραμμής 1.
Ο χρόνος παράδοσης του συμβατικού αντικειμένου ορίζεται στους 34 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Ωστόσο, η παράδοση των συρμών θα γίνεται τμηματικά, με τον πρώτο ανακαινισμένο συρμό να παραδίδεται στους 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, άλλους 4 στους 25 μήνες, 5 ακόμη στους 30 μήνες και τους εναπομείναντες 4 στους 34 μήνες.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
- Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου: Η λύση που επιτρέπει στους δραστήριους ασθενείς να παραμείνουν σε κίνηση
- Ριβάλντο για Μέσι: «Τι να πει κανείς… είναι απίστευτος!» (pic)
- Τραμπ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Η εκεχειρία με το Ιράν έχει λήξει»
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
- Δήμος Λαμιέων: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας
- Σπάτα: Επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας – Τρεις άνδρες ενεπλάκησαν με νοσηλευτές
- Ο Μπατούμ έρχεται στη Euroleague για τη Βιλερμπάν
- Δίκη για τα Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία, εκτελούσε καθήκοντα μόνος για τρίτη μέρα», είπε ο συνήγορος του Β. Σαμαρά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442