Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός - Παροδικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, υποστηρίζουν δύο κορυφαίοι τραπεζίτες της ΕΚΤ

Πληθωρισμός – Παροδικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, υποστηρίζουν δύο κορυφαίοι τραπεζίτες της ΕΚΤ

Θεωρούν προσωρινή την άνοδο των τιμών, ενώ στην άλλη ακρή του Ατλαντικού η FED αποσύρει αυτόν τον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού

Παροδικός παραμένει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, όπως υποστήριξαν την Πέμπτη δυο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η FED εγκατέλειψε τη χρήση του παροδικού για να περιγράψει τις πληθωριστικές πιέσεις, που αποδείχτηκαν επίμονες.

Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που καταγράφινται τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια.

«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες  στην προσφορά», δήλωσε σε συνέδριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν την υπομονή να εξετάσουν αυτές τις επιπτώσεις και να εξηγήσουν τις πολιτικές τους στους πολίτες».

Ορισμένοι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οικονομολόγοι της αγοράς αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για αυτήν την «αφήγηση», προειδοποιώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και αν είναι προσωρινές, βαραίνουν στον καθορισμό των μισθών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε άνοδο τιμών.

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων της αγορών ομολόγων – του έκτακτου λόγω της πανδημίας (PEPP) και του τακτικού (APP) 

Στο πλευρό του Πανέτα τάχθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο παροδικός, τον ίδιο που ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Ωστόσο ο Ρεν αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί από τις αρχικές εκτιμήσεις του.

Υποστήριξε ότι κατανοεί πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται εμπειρικά την άνοδο των τιμών, που διαφέρει από την μακροοικονομική ανάγνωση των οικονομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

«Παρόλα αυτά, κατά την άποψή μας, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι ως επί το πλείστον παροδικός… ακόμα κι αν ορισμένες από τις συνιστώσες του πιθανότατα θα επικρατήσουν περισσότερο το επόμενο έτος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024