Τουρκία – Μισθούς με πολλά μηδενικά τάζει ο Ερντογάν για να κατευνάσει την οργή των πολιτών
Ο τούρκος πρόεδρος -μέσα σε μια μέρα- έταξε αυξήσεις σε μισθούς γιατρών, δασκάλων και καθηγητών
Με αυξήσεις σε μισθούς επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
Έτσι, ο τούρκος πρόεδρος -μέσα σε μια μέρα- έταξε αυξήσεις σε μισθούς γιατρών, δασκάλων και καθηγητών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να λάβουν αύξηση μισθού κατά 1.000 τουρκικές λίρες (65 ευρώ), και οι διευθυντές κατά 2.000 λίρες (130 ευρώ).
Παράλληλα, αναμένεται να καταργήσει τις διακρίσεις μεταξύ συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Οι συμβασιούχοι καθηγητές θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους καθηγητές μας».
Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει οικονομική ενίσχυση των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. «Θα δώσουμε επιπλέον 2.500 λίρες (165 ευρώ) στους ειδικευόμενους γιατρούς και 5.000 λίρες (ήτοι 330 ευρώ) στους υπόλοιπους γιατρούς».

Οργή λαού
Σημειώνεται πως στα όρια της φτώχειας βρίσκονται πολλοί τούρκοι πολίτες, τη στιγμή που ο Ερντογάν θεωρεί πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Οι διαδηλώσεις, με κυρίαρχο σύνθημα «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος περιορίζει ολοένα και περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
Λόγω της κρίσης της λίρας, ο πληθωρισμός «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Τουρκία με ρυθμούς που ξεπερνούν το 20%.
«Παρακινδυνευμένος, αλλά σωστός ο δρόμος της οικονομίας…»
Πάντως, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο στην οικονομία της.
«Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του στο κοινοβούλιο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Χθες, Τρίτη, το τουρκικό νόμισμα είχε κάνει μια νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και στις 12:40 (ώρα Ελλάδας) γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.
«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στον οριστικό χαρακτήρα της αμφιλεγόμενης απόφασής του να μειώσει τα επιτόκια.
«Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια» υπογράμμισε.
- Ο Τζόουνς Γκαρσία σχολίασε ξανά σε ανάρτηση του Μοντέρο για τον Ολυμπιακό (pic)
- «Εκτέλεση εν ψυχρώ»: Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στη Βουλή για τον 20χρονο στο Άργος
- Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο καλοκαίρι με την κόρη της – Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες στην Πάρο
- Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την επιστροφή Αμερικανών από τον Κονγκό – Στέλνουν πολίτες με Έμπολα σε τρίτες χώρες
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442