Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία - Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος - «Δεν σχετίζεται με το Κόσοβο»

Σερβία – Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος – «Δεν σχετίζεται με το Κόσοβο»

Διαψεύστηκαν οι φήμες περί αλλαγής του άρθρου που ορίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκήρυξε χθες Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Θέματα δικαιοσύνης

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Το περιεχόμενο της αναθεώρησης αφορά το κράτος δικαίου και την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων.

Οι πολίτες της Σερβίας θα κληθούν να απαντήσουν, απλώς με ναι ή όχι, στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας»;

Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε τις φήμες περί αλλαγής του άρθρου που ορίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Επέμεινε ότι πρόκειται για τροποποίηση άρθρων που σχετίζονται με θέματα δικαιοσύνης.

Δυνάμει του νέου Συντάγματος, η επιλογή δικαστών και εισαγγελέων δεν θα γίνεται πλέον από τη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Απαιτήσεις της ΕΕ

Η εκλογή δικαστών θα γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιου Δικαστών, νέα ανεξάρτητη Αρχή, που θα αποτελείται από 11 μέλη, εκ των οποίων έξι θα εκλέγονται από το δικαστικό σώμα, τέσσερα από τη Βουλή – με πλειοψηφία δύο τρίτων – και το ενδέκατο μέλος θα είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς εξάλλου δεν θα διορίζονται πλέον από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από το ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων. Η σερβική Βουλή, με πλειοψηφία δύο τρίτων, θα καλείται να εγκρίνει τους διορισμούς τους.

Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΕΕ, κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, έθεσε αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος για να υπάρξουν εγγυήσεις ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το άρθρο για το Κόσοβο

Ομως το άρθρο για το Κόσοβο, που θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα, δεν θα καταργηθεί.

«Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Βουλής Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες τη 16η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το δημοψήφισμα αυτό για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Προχθές, η σερβική βουλή υπερψήφισε τροπολογία του νόμου για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, καταργώντας το κατώτερο όριο συμμετοχής (50%) για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024