Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ονδούρα - Εκλέγεται πρόεδρος η αριστερή Σιομάρα Κάστρο - Συγχαίρουν οι ΗΠΑ

Ονδούρα – Εκλέγεται πρόεδρος η αριστερή Σιομάρα Κάστρο – Συγχαίρουν οι ΗΠΑ

Η υποψήφια της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο θα διαδεχθεί τον δεξιό πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που τερματίζει τη δεύτερη θητεία του με φόντο τις υποψίες σε βάρος του για εμπλοκή στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Το κυβερνών δεξιό κόμμα στην Ονδούρα αναγνώρισε χθες Τρίτη την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, καθώς η υποψήφια της αριστεράς, η Σιομάρα Κάστρο, προηγείται κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του αντιπάλου της κατά τα μέχρι τώρα, μερικά αποτελέσματα, με πάνω από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί.

«Κλίμα ειρήνης»

«Ευχόμαστε επιτυχία σε αυτούς που κέρδισαν τις εκλογές», δήλωσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του Εθνικού Κόμματος (PN, δεξιά), ο Κίλβετ Μπερτράντ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio América.

Το PN θα συνεχίσει «να εργάζεται σθεναρά στην αντιπολίτευση», για να «φροντίσει» τη δημοκρατία, συνέχισε. «Μπορείτε να διαπιστώσετε το κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη χώρα, μολονότι το Εθνικό Κόμμα δεν εξελέγη στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Με βάση τα μερικά αποτελέσματα, με το 52,07% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η κυρία Κάστρο, 62 ετών, η υποψήφια του Κόμματος για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), λαμβάνει το 53,49% των ψήφων, βρίσκεται σε απόσταση μπροστά από τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος, τον Νάσρι Ασφούρα (33,98%).

Αυτός ο τελευταίος, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, αναμένεται να εκφραστεί τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον κ. Μπερτράντ. Τη βραδιά των εκλογών, δεσμεύθηκε να σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας, και νωρίτερα την Κυριακή ζήτησε να μη χυθεί «ούτε μια σταγόνα αίμα».

Η πρώτη γυναίκα

Οι πολίτες της Ονδούρας ακόμη περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών. Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, η καταμέτρηση γίνεται με αργό ρυθμό.

Η κυρία Κάστρο οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η εφορευτική επιτροπή (CNE) εξήγησε ότι πολλά ψηφοδέλτια πρέπει να περαστούν στις βάσεις δεδομένων, ενώ το πρώτο μισό είχε φθάσει απευθείας σε ψηφιακή μορφή.

Από το βράδυ της Κυριακής, η Σιομάρα Κάστρο, η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είχε ανατραπεί με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009, δήλωσε νικήτρια. Η πρώην πρώτη κυρία υποσχέθηκε να σχηματίσει «κυβέρνηση συμφιλίωσης».

«Πόλωση»

Στο μικρό κεντροαμερικανικό κράτος περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών και τη φτώχεια, η συμμετοχή έφθασε σε «ιστορικό» επίπεδο, ξεπέρασε το 60%, σύμφωνα με τη CNE.

Χθες Τρίτη, σε προκαταρκτική ανακοίνωσή της, η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε ότι η «ημέρα των εκλογών ήταν γενικά ήρεμη και η μετάδοση των αποτελεσμάτων γίνεται χωρίς κανένα επεισόδιο μέχρι στιγμής».

«Ταυτόχρονα, η περίοδος πριν τις εκλογές σημαδεύτηκε από επίπεδα πολιτικής βίας άνευ προηγουμένου και έντονη πόλωση», πρόσθεσε η αποστολή της ΕΕ.

«Τουλάχιστον έξι δήμαρχοι, υποψήφιοι και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν τις εβδομάδες πριν τις εκλογές», τόνισε χθες Τρίτη η επικεφαλής της αποστολής, η Ζελιάνα Ζόβκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η διαφαινόμενη νίκη της κυρίας Κάστρο θα τερματίσει δώδεκα χρόνια μονοκρατορίας του Εθνικού Κόμματος. Θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που τερματίζει τη δεύτερη θητεία του με φόντο τις υποψίες σε βάρος του για εμπλοκή στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Το 2013, ο κ. Ερνάντες κέρδισε οριακά τη Σιομάρα Κάστρο, προτού προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017.

Αιματοκυλίζει η βία

Επανεξελέγη εν μέσω καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία, επικρατώντας του διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, με βίαιες διαδηλώσεις να ξεσπούν κατόπιν στη χώρα.

Η κυρία Κάστρο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας χώρας που αιματοκυλίζει η βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και πασχίζει να συνέλθει από το χτύπημα των δύο κυκλώνων το 2020 και της πανδημίας του νέου κοροναϊού. Το 59% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας προσπαθούν να ακολουθήσουν τους κάπου ένα εκατ. συμπατριώτες τους που έχουν μεταναστεύσει, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις ΗΠΑ.

Η ανεργία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, από το 5,7% το 2019 στο 10,9% το 2020, όταν χτύπησε η πανδημία.
Με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών στις 37,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2020, η Ονδούρα χαρακτηρίζεται εξάλλου ως μια από τις πιο βίαιες χώρες στον πλανήτη, εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Αντονι Μπλίνκεν, συγχαίρει τη Σιομάρα Κάστρο για τη διαφαινόμενη νίκη της στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση της Ονδούρας», διαβεβαιώνει ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Ονδούρας για την υψηλή συμμετοχή, την ειρηνική διεξαγωγή και την ενεργή δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών που σημάδεψαν αυτές τις εκλογές, σηματοδοτώντας τη διαρκή δέσμευσή τους στη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024