Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διερμηνέας καταγγέλλει επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές - Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Διερμηνέας καταγγέλλει επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές – Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η αμερικανική εφημερίδα αφήνει αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα, για το οποίο κατά το παρελθόν έχουν καταγγελίες και ρεπορτάζ από έγκριτα διεθνή δίκτυα

Σε πολύ σοβαρή καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία και κακοποίηση εις βάρος του από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας προέβη διερμηνέας της Frontex.

Ο διερμηνέας έχει υποβάλει καταγγελία στο Μηχανισμό Αναφοράς Παραπόνων της Frontex, συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφήσεις από το περιστατικό.

Την καταγγελία έφερε στο φως ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πληροφορίες από ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαιώνει η ευρωπαία Επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον. Μάλιστα, σε έρευνα της υπόθεσης προχωρά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η αμερικανική εφημερίδα αφήνει αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα, για το οποίο κατά το παρελθόν έχουν καταγγελίες και ρεπορτάζ από έγκριτα διεθνή δίκτυα.

«Για χρόνια, έλληνες αξιωματούχοι αρνούνταν τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι συνοριοφύλακες της χώρας κακοποιούσαν πρόσφυγες και τους απωθούσαν βίαια πίσω στην Τουρκία. Έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ως ψευδείς ή κάνουν λόγο για τουρκική προπαγάνδα. Τώρα μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να δώσει άλλη διάσταση» επισημαίνουν οι New York Times και προσθέτουν:

«Η καταγγελία του διερμηνέα δημιουργεί πρόβλημα στους έλληνες αξιωματούχους επειδή είναι νόμιμος κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργάζεται στην υπηρεσία φύλαξης συνόρων της ΕΕ. Μάλιστα, παρέδωσε στοιχεία στην υπηρεσία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του για κακοποίηση».

Η καταγγελία του διερμηνέα

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα η κ. Γιόχανσον, τηλεφώνησε η ίδια στον υπάλληλο της Frontex και είναι «εξαιρετικά ανήσυχη από τη μαρτυρία του», καθώς μάλιστα η καταγγελία αφορά την επαναπροώθηση τουλάχιστον άλλων 100 προσφύγων.

«Ήμουν εξαιρετικά ανήσυχη μετά τη συνομιλία μου με το πρόσωπο αυτό στις 25 Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα, στην προσωπική του ιστορία, η καταγγελία του ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό κάνει το θέμα σοβαρό» σημειώνει η κ. Γιόχανσον.

Ο διερμηνέας κατάγεται από το Αφγανιστάν και ζει νόμιμα στην Ιταλία για χρόνια. Εργάζεται ως υπάλληλος της Frontex και βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο. Επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες πρόσφυγες.

Όπως καταγγέλλει, τούς μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, όπου κρατήθηκαν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τούς χτύπησαν άγρια, τούς ανάγκασαν να γδυθούν, τούς πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα.

Ο υπάλληλος της Frontex προσπάθησε να ενημερώσει την αστυνομία για την ιδιότητά του, αλλά η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε με γέλια και περισσότερα χτυπήματα, όπως λέει. Αργότερα τούς έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

Ο διερμηνέας κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, κατέφυγε στο ιταλικό προξενείο και επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος της Frontex δηλώνει στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία ερευνά την καταγγελία και ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση όσο διαρκεί η έρευνα.

Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη «ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή με αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ενημερώνει ότι «έλαβε από τον Μηχανισμό Αναφορών της FRONTEX καταγγελία για κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της FRONTEX μαζί με άλλους αλλοδαπούς μέσω Έβρου στην Τουρκία  (3-4/9/2021)».

Όπως σημειώνει ο οργανισμός, «πρόκειται για την δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 στον Συνήγορο από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αναφορών, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της FRONTEX από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας».

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024