Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Όμικρον - Πώς επιλέχθηκε αυτό το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου

Παραλλαγή Όμικρον – Πώς επιλέχθηκε αυτό το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου

Ο ΠΟΥ έχει αποφασίσει να ονοματίζει τις μεταλλάξεις του κοροναϊού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες στις οποίες αυτές πρώτα εντοπίζονται. Ωστόσο το όμικρον δεν ήταν το επόμενο γράμμα στη σειρά

Η νέα παραλλαγή Όμικρον, ή αλλιώς η B.1.1.529, εντοπίστηκε στις χώρες της Νοτίου Αφρικής, και αρχικά έγινε γνωστή ως μετάλλαξη Μποτσουάνα. Ο ΠΟΥ στην προσπάθειά του να αποφύγει το στίγμα για τις χώρες στις οποίες πρωτοεμφανίζονται οι μεταλλάξεις, αποφάσισε να δίνει ουδέτερα ονόματα σε αυτές, χρησιμοποιώντας γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

Ωστόσο, η απόφαση του οργανισμού να ονομάσει την νέα παραλλαγή Όμικρον ξάφνιασε αρκετούς καθώς «προσπέρασε» τα γράμματα «Νι» και «Ξι».  Ο ΠΟΥ απαριθμεί άλλες πέντε «παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία» και ακόμα δύο «παραλλαγές ενδιαφέροντος», με την τελευταία από αυτές να ονομάζεται Μι.

Γιατί προσπέρασε το Νι και το Ξι

Πάντως, ενώ ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει επίσημη εξήγηση, ένας αξιωματούχος του φορέα που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας με πολλούς δημοσιογράφους, είπε ότι η επιλογή ήταν πράγματι εσκεμμένη: Το γράμμα Νι ενδεχομένως να συγχέεται με τη λέξη «νέο» και το Ξι για να «αποφευχθεί ο στιγματισμός μιας περιοχής», σύμφωνα με συντάκτη της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Ένας δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Examiner» έδωσε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, και τόνισε το Ξι ήταν «ένα κοινό επώνυμο και οι βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού για την ονομασία της νόσου προτείνουν την αποφυγή προσβολής σε οποιοδήποτε πολιτισμικό, κοινωνικό, εθνικό, περιφερειακό, επαγγελματικό και εθνικό επίπεδο». Ακόμα, η αγγλική μεταγραφή του Ξι (Xi) μπορεί να μπερδευτεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping).

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024