Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμπιστευτείτε μας. Μην αμελείτε τους ελέγχους σας, μην φοβάστε. Είμαστε εδώ για σας και θα τα καταφέρουμε μαζί!

Εμπιστευτείτε μας. Μην αμελείτε τους ελέγχους σας, μην φοβάστε. Είμαστε εδώ για σας και θα τα καταφέρουμε μαζί!

Η Παθολόγος Ογκολόγος και Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Ζένια Σαριδάκη, μίλησε στο in.gr

Για 5η συνεχή φορά το Πρόγραμμα «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» αναλαμβάνει να δώσει θάρρος στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ως βασικό όχημα αυτή τη φορά έχει τη μουσική, καθώς παρέα με το φωνητικό σύνολο «Chόrεs» και με άλλες γυναίκες διαφορετικών ηλικιών ενώνουν τις φωνές τους και υπενθυμίζουν πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται από τη Novartis Hellas και τελείται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και με την υποστήριξη των Συλλόγων Άλμα Ζωής και έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν την αληθινή δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Προκειμένου να ενημερωθούμε περισσότερο για την ενδιαφέρουσα αυτή δράση συναντηθήκαμε με την κυρία Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων, η οποία μας μίλησε για το πολύτιμο έργο που επιτελεί ένας ογκολόγος γιατρός καθώς και για τη στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του γιατρού και του ασθενή.

  1. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι αρχές που διέπουν τη σχέση μεταξύ ογκολόγου και ασθενή;

Οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν ανάγκη από κάποιον να τους αφιερώσει χρόνο. Χρειάζονται αυτή την ανθρώπινη επαφή που στερηθήκαμε ειδικά στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η σχέση ανάμεσα στους ασθενείς και το γιατρό τους πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη φροντίδα. Και φυσικά στο συνεχές διάβασμα και στην κατάκτηση όλης της νέας γνώσης από πλευράς μας, μιας και η ογκολογία είναι ευτυχώς ένα πεδίο που εξελίσσεται συνεχώς και μας προσφέρει μεγάλες χαρές. Ο ογκολόγος είναι εκείνος που θα καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς του. 

  1. Η ιατρική ογκολογική κοινότητα συνεργάζεται ενεργά με συλλόγους ασθενών. Πρόσφατα, είδαμε το πρόγραμμα «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη» στο οποίο η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) συνεργάστηκε με το «Άλμα Ζωής». Τι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα προγράμματα;

Δεν νομίζω να υπάρχει οικογένεια στον κόσμο, που να μην έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν ευκαιρίες για εμάς τους ογκολόγους να βρεθούμε πιο κοντά στις ασθενείς μας και να δουλέψουμε την σχέση μας. Γνωριζόμαστε καλύτερα, κατανοούμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα. Προγράμματα όπως το «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη», το κάνουν αυτό πραγματικότητα με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο. Δίνουν ελπίδα και τελικά δίνουν το πραγματικό νόημα της ζωής. 

  1. Τα τελευταία δύο χρόνια διανύουμε παγκοσμίως μία δύσκολη περίοδο, αυτή της πανδημίας. Πώς το διαχειρίζεστε αυτό ως γιατροί των ασθενών με ογκολογικές παθήσεις και τι συμβουλεύετε τους ασθενείς σας να προσέξουν;

 Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε την καθημερινότητα όλων, ειδικά των ασθενών μας δυσκολότερη. Προσέθεσε ακόμα περισσότερο φόβο και έκανε τη διενέργεια των τυπικών εξετάσεων ένα δύσκολο έργο. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της πανδημίας, χάθηκαν ή καθυστέρησαν οι προσυμπτωματικές εξετάσεις, οι εξετάσεις παρακολούθησης και οι θεραπείες ογκολογικών ασθενών.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία μας έδειξε πως μέσα από τη συνεργασία μας για μία κοινή αποστολή, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και η αποστολή αυτή θα πρέπει να είναι η νίκη μας ενάντια στον καρκίνο, εξασφαλίζοντας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την θέληση. Μέχρι τότε, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να επιτρέψουμε στους ογκολογικούς ασθενείς μας να ασχοληθούν χωρίς αντιπερισπασμούς με την προσπάθειά τους απέναντι στη νόσο τους, και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε δίπλα τους. 

  1. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών;

Η συμβουλή μου για τους ασθενείς μας είναι μια:

Εμπιστευτείτε μας. Μην αμελείτε τους ελέγχους σας, μην φοβάστε. Είμαστε εδώ για σας και θα τα καταφέρουμε μαζί!

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024