Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Κίνηση «ματ» από την αντιπολίτευση της χώρας - Η συμφωνία που υπογράφουν έξι κόμματα

Τουρκία – Κίνηση «ματ» από την αντιπολίτευση της χώρας – Η συμφωνία που υπογράφουν έξι κόμματα

Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahvalnews.com, επικαλούμενη πληροφορίες τουρκικού ιστοτόπου, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος στη χώρα

Στενεύει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η λίρα κατρακυλά καθημερινά σε νέα αρνητικά ρεκόρ και η οικονομική κρίση λαμβάνει πλέον πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει ως αποδέκτη τον τούρκο πρόεδρο, καθώς οι πολίτες χρεώνουν την κρίση σε εκείνον, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά του να καταρρέει.

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες πλέον ζητά επιτακτικά και η αντιπολίτευση. Μάλιστα, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρούν και σε μια σημαντική κίνηση -σε πρακτικό αλλά και συμβολικό επίπεδο- για το μέλλον της χώρας, ό,τι κι αν μπορεί να συνεπάγεται αυτή.

Διαβάστε επίσης: Financial Times – Η συνωμοσιολογία και ο αυταρχισμός του Ερντογάν φταίνε για τη νομισματική κρίση

Η συμφωνία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης

Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahvalnews.com, επικαλούμενη πληροφορίες τουρκικού ιστοτόπου, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος στη χώρα.

Ο περιορισμός της προεδρικής θητείας και οι εκτελεστικές εξουσίες του προέδρου είναι, επίσης, μεταξύ των στόχων της αντιπολίτευσης.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η θέση του προέδρου θα είναι πολιτικά αμερόληπτη και δεν θα μπορεί (σ.σ. ο πρόεδρος) να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική μετά τη λήξη της θητείας.

Επίσης, τα κόμματα εστιάζουν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και του ακαδημαϊκού κόσμου, στους νόμους που διέπουν τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και στη διάκριση των εξουσιών.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία περιλαμβάνεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησαν μια σειρά συναντήσεων με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σύνολο πολιτικών αρχών μέχρι το τέλος του έτους.

Στελέχη από το CHP, το Καλό Κόμμα, το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα του Μέλλοντος και το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκ νέου συνάντηση την Τρίτη προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία προτού την παρουσιάσουν στους ηγέτες των κομμάτων.

Τα στελέχη των κομμάτων συμφώνησαν, επίσης, κατ’ αρχήν να μειώσουν το εκλογικό όριο που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο στο 3% από 10%, καθώς και να διορίζουν υπουργούς μέλη του κοινοβουλίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024