Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία και η Ομικρον δεν φάνηκε ακόμη

Κοροναϊός – Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία και η Ομικρον δεν φάνηκε ακόμη

Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου κυοφορεί κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο επικίνδυνο, αλλά και μόνο πιο μολυσματικό να είναι, αρκεί. Πολλούς θα οδηγήσει στα νοσοκομεία αλλά ποιος θα είναι εκεί να δώσει τη μάχη για τη ζωή τους;

Τη στιγμή που εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές, στρατευμένοι στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας είναι μάταιος, με εκατοντάδες φορεία καθημερινά να διαγκωνίζoνται για το ποιο θα περάσει πρώτο, και τους νεκρούς να «ρέουν» από τα υπόγεια των νοσοκομείων, κάτι άλλο, ίσως χειρότερο, φθάνει προς τη χώρα μας.

Αυτή η παραλλαγή Ομικρον, που εξαργύρωσε τους ταξιδιωτικούς πόντους της ομογάλακτής της Δέλτα που επιδόθηκε από το καλοκαίρι σε πλανητική διασπορά, κατάφερε να επιβιβαστεί σε μία σειρά πτήσεων από τη Νότια Αφρική, στα κύτταρα ανυποψίαστων επιβατών διπλά ή τριπλά εμβολιασμένων, και να φθάσει στη δυτική Ευρώπη.

Αναπόφευκτα, μετά την Ισπανία, την Γερμανία τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κλπ, θα φτάσει στη χώρα μας.

Ποιος θα είναι εκεί;

Κάποιοι λένε ότι αυτό θα συμβεί πριν τα Χριστούγεννα, όλοι λένε αλίμονο. Με 104 νεκρούς τη Δευτέρα, με πάνω από 18.000 νεκρούς μέχρι σήμερα. Μέσα στον Νοέμβριο μόνο, πέθαναν 2.000 άνθρωποι από τον ιό.

Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου κυοφορεί κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο επικίνδυνο, αλλά και μόνο πιο μολυσματικό να είναι, αρκεί.

Πολλούς θα οδηγήσει στα νοσοκομεία αλλά ποιος θα είναι εκεί να δώσει τη μάχη για τη ζωή τους;

Κατέρρευσαν

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα νοσοκομεία κατέρρευσαν και η μισή Ελλάδα περιδινίζεται απροστάτευτη στη ορμή της Δέλτα, αποδεικνύοντας ότι τα 6,6 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας που έχουν πλήρως εμβολιαστεί δεν μπορούν να ορθώσουν κανένα τείχος ανοσίας, θερίζονται μέσα και έξω από αυτό, πέφτουν ακόμη και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, σαν τον διευθυντή της κλινικής Covid στο νοσοκομείο της Λάρισας, Γιάννη Γκαμπράνη, που λιποθύμησε την ώρα που μπροστά στις κάμερες επιχείρησε να περιγράψει το χάος.

Γιατροί και νοσηλευτές καταρρέουν ακόμη κι όταν δεν μπορύν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν, που πρέπει να νοσηλευτούν επειδή προσεβλήθηκαν από άλλες ασθένειες, τις ασθένειες εκείνες που στοιχίζουν ζωές, αυτό δεν είναι ακόμη αποκλειστικό προνόμιο του κοορναϊού, και όλοι φωνάζουν για βοήθεια, εκεί που όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Η Σοφία Μάντη, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια που πριν εμφανιστεί ο κοροναϊός, ήταν στα ορθοπεδικά χειρουργεία, έγραψε ότι το παιχνίδι είναι άνισο. Εγραψε για τους διασωληνωμένους ασθενείς την κούραση, σωματική και ψυχική.

Φοβάμαι μαμά

«Και δεν είναι η στολή που πρέπει ν’ αντέξεις (γιατί λιώνεις στη κυριολεξία), δεν είναι η κούραση, δεν είναι η όλη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστείς. Είναι η ειρωνεία, το δε βαριέσαι, το έτυχε σε μένα και δεν το περίμενα, δεν πίστευα ότι υπάρχει…» υπογραμμίζει η νοσηλεύτρια και καταλήγει:

«Εδώ Γεννηματάς… Μόλις έβγαλα τη στολή. Στάζω… Διψάω… Φοβάμαι μαμά…».

Κάθε μέρα τα κρούσματα του ιού ξεπερνούν τις 6.500, εκτοξεύονται πάνω από τις 8.000 και μέχρι τώρα μέτρα δεν λαμβάνονται και αν λαμβάνονται δεν ελέγχεται η τήρησή τους. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης οδηγεί όλο και πεισσότερους ανθρώπους να περπατούν στο δρόμο φορώντας τη μάσκα τους κι ας μην περπατούν με άλλους δίπλα, όμως θα στριμωχτούν στα λεωφορεία γιατί πρέπει να πάνε στη δουλειά τους.

Επιβίωση

Ένστικτο αυτοσυντήρης επιδεικνύει και η παραλλαγή Ομικρον η οποία εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης-ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με τους επιστήμονες του ΠΟΥ να υπογραμμίζουν την Παρασκευή μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να αναπτύσσεται.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Θετικό ότι τα κρούσματα της «Όμικρον» δεν χρειάζονται ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Το χάπι της Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την Όμικρον, ισχυρίζεται ο Μπουρλά

Οι ανάσες λιγοστεύουν σε πολλούς και όχι μόνο σε όσους καταφέρνουν να διασωληνωθούν σε κάποια ΜΕΘ, σε όποιο κατάλληλα διαμορφωμένο κρεβάτι υπάρξει.

Μάχη ζωής δίνουν βρέφη ακόμη και έγκυες γυναίκες που τους αφαιρούν το παιδί για να επιζήσει και εκείνες περνούν σε δεύτερη μοίρα, σε τόσο μικρή ηλικία, μία ιδιότυπη διαλογή σαν κι εκείνες τις πολλές που γίνονται, όπως λένε και οι ίδιοι οι γιατροί, γιατί όλοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν, εκείνη τη μία δεδομένη στιγμή που θα χρειαστεί.

Εχασε τις αισθήσεις της

Εχασε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Παπανικολάου τις προάλλες μία γιατρός υγειονομικός, όπως είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ν. Καπραβέλος.

Μία χειρουργός έχασε τις αισθήσεις της τη νύχτα και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων για να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Εργαζόταν σε μονάδα Covid, με αυταπάρνηση, αν και δεν ήταν το αντικείμενο της, με έλαχιστα ρεπό και μέρες αδείας, όπως εκατοντάδες συνάδελφοί της.

Η παράδοση τηρήθηκε. Φυσικά και Μαύρη Δευτέρα. Με  6.677 κρούσματα τα οποία προέκυψαν από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 96.315 έλεγχοι για Covid-19. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.93%.

Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 247.350 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1,54%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας σχεδόν πενταπλασιάστηκε.

Η απάντηση Πλεύρη στην κριτική για το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέρριψε την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αναφέροντας ότι σήμερα «έχουμε 12.000 άτομα που έχουν μπει στο ΕΣΥ ως υγειονομικό επικουρικό προσωπικό, 2.069 επικουρικούς ιατρούς και πάνω από 2.000 μόνιμους ιατρούς.»

» Την προηγούμενη πενταετία έγινε προκήρυξη συνολικά για  2.754 ιατρούς, και στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν προκηρύξεις για 2.890 θέσεις μόνιμων ιατρών και καλύφθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις, ενώ για άγονες περιοχές που δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται, ξαναβγαίνουν οι προκηρύξεις. Τα κονδύλια για το ΕΣΥ τα αυξήσαμε στα 4.520.000.000 για το 2022», είπε ο υπουργός.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024