Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές – Υποτονικοί οι ρυθμοί για τα μήλα

Εξαγωγές – Υποτονικοί οι ρυθμοί για τα μήλα

Η πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από 19 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων φτάνοντας από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Νοεμβρίου τους 21.771 τόνους. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 17.005 τόνους εκ των οποίων οι 13.860 τόνοι προέρχονται από την Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το δελτίο εξαγωγών του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο οποίος επεξεργάζεται τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής μήλων είναι η Πέλλα (εξαγωγές 7.299 τόνους, εισαγωγές 7.315 τόνοι) και η Ημαθία (εξαγωγές 3.431 τόνους, εισαγωγές 5.130 τόνοι).

«Με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στο τρέχον 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων  σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 φορτία). Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης.

Χαμηλή ζήτηση για τα εσπεριδοειδή

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση  αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση. Ειδικότερα, για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές. «Ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος νωρίτερα φέτος και συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης και ελπίζεται και της αξίας πώλησης των προϊόντων με περαιτέρω αύξηση της ροής εξαγωγής τους», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Incofruit.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και φέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ χωρίς κανένα έλεγχο, με αποτέλεσμα την τρέχουσα εμπορική περίοδο να εκτοπίζουν από τις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών.

Από 1/9/2021 έως και 26/11/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 60.002 τόνους, εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 30.868 τόνοι (το 51,5% των εξαγωγών).

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 59.349 τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 14,5%.

inSports

Μεντιλίμπαρ: «Ήμασταν τυχεροί, από τους 28 παίκτες στον Ολυμπιακό οι 20 καταλάβαιναν ισπανικά»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε συνέντευξή του σε ισπανικό Μέσο, τόνισε ένα ενδιαφέρον στοιχείο που τον βοήθησε να πετύχει με τον Ολυμπιακό την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024