Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για lockdown

Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για lockdown

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Ειδήμονες ζητούν άμεσα δραστικούς περιορισμούς. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους.

Επείγουσα έκκληση απευθύνει σήμερα στους πολίτες ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες και να περιορίσουν οικειοθελώς τις επαφές τους προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown.

«Ας το κάνουμε για να μην κλείσουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, για να μην πρέπει να σταματήσουμε ξανά κάθε κίνηση στο δημόσιο χώρο», γράφει ο κ. Σταϊνμάιερ σε άρθρο του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.

Την άμεση επιβολή ενός lockdown μερικών εβδομάδων για όλο τον πληθυσμό προτείνουν όλο και περισσότεροι επιστημονικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina, η οποία συμβουλεύει τους πολιτικούς σε επιστημονικά ζητήματα. Την επιβολή ενός lockdown σε εθνικό επίπεδο είχε ζητήσει και η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και πολιτικοί των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU.

Προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι να θέσει η γερμανική βουλή ξανά σε ισχύ τον κανονισμό «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας». Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα κόμματα που προτίθενται να σχηματίσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τη νέα κυβέρνηση, απορρίπτουν αυτό το βήμα, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως επιχειρηματολογούν, τα κρατίδια τα οποία είναι άλλωστε αρμόδια για θέματα υγειονομικής πολιτικής έχουν στη διάθεση τους όλα τα μέσα να επιβάλλουν τους αναγκαίους περιορισμούς στην περιοχή τους.

Συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το 57% των Γερμανών επιθυμεί την επιβολή ενός lockdown σε ολόκληρη τη Γερμανία, το 73% πιστεύει ότι το μέτρο θα ληφθεί εντός του έτους και το 55% δηλώνει ότι η πολιτική λαμβάνει σε υπερβολικό βαθμό υπόψη τα συμφέροντα των ανεμβολίαστων. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια).

Με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, διαφωνεί η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, αν και η κρατούσα άποψη μεταξύ των νομικών ειδημόνων είναι ότι το μέτρο είναι συμβατό με το Σύνταγμα.

Πάντως, ο νυν και κατά τα φαινόμενα επόμενος υπουργός Εργασίας σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ, ανακοίνωσε πως ως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί νόμος που θα καθιερώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα πλήρως το 68,4% του πληθυσμού (56,9 εκατομμύρια). Πλήρως εμβολιαστεί έχουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, το 86 % , στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών το 75,3% και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών το 45,9%. Για τις μικρότερες ηλικίες δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024