«Ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε από τον σύντροφό της», «Κακοποιημένη από τον σύζυγο» και «18 μαχαιριές από τον πρώην σύντροφο» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι για το πρόβλημα της βίας στα ζευγάρια στη Γερμανία.

Κάθε δυόμιση μέρες μια γυναίκα στη Γερμανία χάνει τη ζωή της από τα χέρια του συντρόφου της. Tη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, τα στοιχεία σοκάρουν.

Εφιάλτης

«Ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε από τον σύντροφό της», «Κακοποιημένη από τον σύζυγο» και «18 μαχαιριές από τον πρώην σύντροφο» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι για το πρόβλημα της βίας στα ζευγάρια στη Γερμανία. Για πολλές γυναίκες η ζωή έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 119.000 γυναίκες και σχεδόν 29.000 άνδρες θύματα βίας από συντρόφους. Πρόκειται για αύξηση 5% σε σχέση με το 2019.

Στατιστικά, κάθε μέρα ένας άνδρας αποπειράται με σκοτώσει τη σύντροφο ή την πρώην σύντροφό του. Νέα έρευνα δείχνει ότι κάθε δυόμιση μέρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της από τα χέρια πρώην ή νυν συντρόφου της.

Το 2020 καταγράφηκαν στη Γερμανία 139 περιπτώσεις, οι οποίες σοκάρουν ιδίως σήμερα (σ.σ.: χθες), τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών του ΟΗΕ.

«Αυτό δεν είναι τραγωδία…»

Εχουμε να κάνουμε με βιαιοπραγίες, δηλώνει η υπ. Δικαιοσύνης

Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε η υπηρεσιακή υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων Κριστίνε Λάμπρεχτ στην παρουσίαση της έκθεσης της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος σχετικά με τη βία εντός ζευγαριών, χθες στο Βερολίνο:

«Συχνά γίνεται λόγος για οικογενειακή τραγωδία σε μια είδηση όπου ένας σύζυγος ή πρώην σύντροφος σκοτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά της. Αυτό δεν είναι τραγωδία. Τραγωδία είναι να πεθαίνει μια μητέρα τριών παιδιών από καρκίνο. Οταν όμως έχουμε σύντροφο, ο οποίος σκοτώνει μια γυναίκα και τα παιδιά της, έχουμε να κάνουμε με βιαιοπραγία και ως τέτοια πρέπει να χαρακτηρίζεται».

Δεν είναι αυτονόητο ότι άνδρες και γυναίκες είναι ισότιμοι

Παρά τις θεαματικές προόδους της τελευταίας 20ετίας δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε αισθητά τη βία κατά γυναικών, διαπιστώνει μιλώντας στην DW η κοινωνιολόγος Μόνικα Σρέτλε από το Ινστιτούτο Εμπειρικής Κοινωνιολογίας (IfeS) της Νυρεμβέργης:

«Βλέπουμε γύρω μας τόσες περιπτώσεις βίας διότι δεν έχουν αλλάξει αισθητά και πολλά πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των φύλων. Παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, είχαμε για 16 χρόνια γυναίκα καγκελάριο, δεν είναι ακόμα αυτονόητο ότι άνδρες και γυναίκες είναι ισότιμοι».

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr