Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο στέλεχος

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο στέλεχος

Μετά τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Ανήσυχοι είναι και οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάλλαξη από την Μποτσουάνα, εξαιτίας της οποίας η μία χώρα της ΕΕ μετά την άλλη έχει μπλοκάρει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική.

Εξαιτίας της μετάλλαξης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00 έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2.

Στο τραπέζι ταξιδιωτικές οδηγίες για χώρες

Εκτός από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, στο τραπέζι θα είναι και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Την ίδια στιγμή παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Παγκόσμιος συναγερμός – Μέτρα από 12 χώρες μέχρι στιγμής

Πρόκειται για μία παραλλαγή η οποία έχει τουλάχιστον 32 μεταλλάξεις και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει μια βασική διαφορά από το αρχικό στέλεχος, στο οποίο βασίστηκαν όλα τα εμβόλια.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ ακολούθησαν Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν και Νέα Ζηλανδία.

Σήμερα Παρασκευή οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη εξαιτίας της νέας μετάλλαξης κορονοϊού. Ο ΠΟΥ θα συζητήσει για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στα εμβόλια και στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του κοροναϊού.

Τι είναι η νέα παραλλαγή και γιατί είναι ανησυχητική;

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέα παραλλαγή του κοροναϊού, την οποία ονόμασαν Β.1.1.529 και προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησής της. Ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 50 κρούσματα στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και τη Μποτσουάνα.

Η Β.1.1.529 διαθέτει έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή ενδέχεται να της επιτρέπουν να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και να την καθιστούν πιο μεταδοτική, αναφέρουν οι επιστήμονες. Κάθε νέα παραλλαγή που είναι ικανή να προσπερνά την άμυνα των εμβολίων ή να μεταδίδεται ταχύτερα από την, κυρίαρχη πλέον, παραλλαγή Δέλτα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για την προσπάθεια του πλανήτη να αφήσει την πανδημία στο παρελθόν.

Πού ακριβώς εντοπίστηκε;

Οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής και ίσως να είναι ήδη παρούσα και στις υπόλοιπες οκτώ επαρχίες της χώρας.

Στην καθημερινή ενημέρωση για τα ημερήσια κρούσματα σε όλη τη χώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD) ανακοίνωσε 2.465 νέες λοιμώξεις κοροναϊού, δηλαδή υπερδιπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Το NICD δεν απέδωσε τη ραγδαία αύξηση στη νέα παραλλαγή, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες της χώρας υποπτεύονται ότι αυτή ευθύνεται πράγματι.

Η Νότια Αφρική έχει επιβεβαιώσει περίπου 100 δείγματα ως Β.1.1.529, όμως η παραλλαγή έχει εντοπιστεί επίσης στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Στην τελευταία περίπτωση, φορέας ήταν ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική. Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Γκαουτένγκ θα μπορούσαν να οφείλονται στη Β.1.1.529, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τι διαφορές έχει από τις άλλες παραλλαγές;

Έμπειροι επιστήμονες περιέγραψαν την Πέμπτη το απόγευμα την Β.1.1.529 ως τη χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει από την αρχή της πανδημίας. Διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα, δηλαδή το τμήμα του ιού που αξιοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τον κοροναϊό. Συγκριτικά, η παραλλαγή Δέλτα έχει περίπου τις μισές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολέψουν τη δουλειά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 2020, όμως έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Άλλες παραλλαγές που μας έχουν απασχολήσει ήταν η Άλφα (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας), η Βήτα (που είχε γίνει αρχικά γνωστή ως «μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής») και η Γάμμα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία. Η απροσδόκητη εξέλιξη που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα σημείωσαν πτώση, κάνει ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι παραλλαγές μπορούν «να μεταλλαχθούν τόσο ώστε να εξαφανιστούν από μόνες τους».

Έχουν εφαρμοστεί νέοι περιορισμοί;

Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στη λίστα «κόκκινων προορισμών» της Βρετανίας. Η απαγόρευση πτήσεων αφορά επίσης τη Ναμίμπια, το Λεσότο, τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι και τη Ζιμπάμπουε. Η Σκωτία επιβεβαίωσε ότι όλες οι αφίξεις από τις χώρες αυτές θα πρέπει να αυτό-απομονώνονται και να κάνουν δυο μοριακά τεστ, ενώ όποιος φτάσει από τις συγκεκριμένες χώρες μετά το Σάββατο θα πρέπει να παραμείνει σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι πρόσφατες αφίξεις από τη Νότια Αφρική πρόκειται να εντοπιστούν και να υποβληθούν σε τεστ σε μια προσπάθεια αποτροπής της εισόδου του νέου στελέχους στη χώρα.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τα ταξίδια των πολιτών του προς τον αφρικανικό νότο, με τη λίστα που εξέδωσε να περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω έξι κρατών και τη Μοζαμβίκη. Παράλληλα, θα απαγορεύει την είσοδο ξένων ταξιδιωτών από την περιοχή στην επικράτειά του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στο Twitter ότι  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Οι συμβουλές των ειδικών δεν έχουν αλλάξει: ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας – και η πραγματοποίηση των επαναληπτικών δόσεων σε περίπτωση που έχει περάσει το προβλεπόμενο διάστημα από το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024