Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία - Περιοριστικά μέτρα και στους εμβολιασμένους

Πορτογαλία – Περιοριστικά μέτρα και στους εμβολιασμένους

Η αύξηση κρουσμάτων οδηγεί την πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς Πορτογαλία, να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού και στους εμβολιασμένους

Η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σε καμία χώρα. Έτσι η  Πορτογαλία, μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, επέβαλε εκ νέου περιορισμούς, προκειμένου να σταματήσει την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, δίνοντας εντολή σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα, ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους, να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Μιλώντας σχετικά με τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς, ο Κόστα είπε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη, εάν μεταφέρουν κάποιον που δεν έχει μαζί του αποδεικτικό ενός τεστ Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων.

Η Πορτογαλία δεν είναι νησί

«Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα. «Έχουμε δει σημαντική αύξηση (των κρουσμάτων) στην ΕΕ και η Πορτογαλία δεν είναι ένα νησί».

Η Πορτογαλία κατέγραψε 3.773 νέα κρούσματα χθες, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ σήμερα ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε στις 3.150. Οι θάνατοι, εντούτοις, παραμένουν πολύ χαμηλότεροι των επιπέδων που καταγράφονταν τον Ιανουάριο, όταν η χώρα έδινε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον της Covid-19.

Περίπου το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κοροναϊού.

Rapid test και για τους εμβολιασμένους σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα – Επαναφορά της τηλεργασίας

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, το να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο ή να δειπνήσει στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Όσοι κάθονται σε εξωτερικούς χώρους δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Μάσκα, τηλεργασία και κλειστά μπαρ

Επιπλέον, επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την τηλεργασία, που τώρα συστήνεται όπου είναι δυνατόν, θα καταστεί υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου (2-9 Ιανουαρίου) και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μία εβδομάδα αργότερα από τη συνήθη ημερομηνία, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών. Επιπροσθέτως, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται «να επιτρέψουν την αποφυγή των επαφών» την εβδομάδα αυτή, εξήγησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε πως η Πορτογαλία πρέπει να συνεχίσει να στοιχηματίζει στον εμβολιασμό ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις Covid-19 στο 25% του πληθυσμού της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο εμβολιασμός μας επέστρεψε να σώσουμε ζωές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024