Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φαλ – Ο «πύργος» του Ολυμπιακού

Φαλ – Ο «πύργος» του Ολυμπιακού

Επιδραστικός σε άμυνα και επίθεση. Σημείο αναφοράς της ομάδας. Ο Μουσταφά Φαλ είναι ένας παίκτης-πολυτέλεια για την EuroLeague, αλλά μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να «εκμεταλλευτεί» τα προσόντα του.

Ο Μουσταφά Φαλ ήρθε αθόρυβα το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, αλλά έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις με τα όσα κάνει στο παρκέ. Το ύψος μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό προσόν για έναν μπασκετμπολίστα, αλλά αν ο ίδιος ο παίκτης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που του χάρισε η φύση, τότε αυτό θα του γυρίσει… μπούμερανγκ.

Ευτυχώς στην περίπτωση του Φαλ δεν επιβεβαιώθηκε το παραπάνω σενάριο και ο ύψους 2,18 Γάλλος σέντερ κάνει τη διαφορά και αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε μελετήσει τον παίκτη και ήξερε τι μπορεί να του προσφέρει και για αυτό η ερυθρόλευκη διοίκηση κινήθηκε γρήγορα για τον φέρει στον Πειραιά.

Ήταν μία από τις τέσσερις μεταγραφές του Ολυμπιακού για τη φετινή σεζόν και έχει «κολλήσει» άριστα με το παζλ που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας τεχνικός. Ο Φαλ είναι ο παίκτης που καλείται να προστατεύσει τη ρακέτα, μετατρέποντάς την σε «ναρκοπέδιο» για τους αντιπάλους του με την κυριαρχική του παρουσία κάτω από το καλάθι.

Ωστόσο, η επίδρασή του δεν σταματά στον αμυντικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και στην επίθεση, με τον Ολυμπιακό να «ακουμπά» αρκετές φορές την μπάλα στο ποστ για να εκμεταλλευτεί το μέγεθός του, ειδάλλως ο Φαλ δημιουργεί για τον εαυτό του κατεβάζοντας το επιθετικό ριμπάουντ και τελειώνοντας τη φάση με κάρφωμα.

Με την γλώσσα των αριθμών

Ο Φαλ δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει παραπάνω προσπάθειες από όσες του αναλογούν, αλλά χαρακτηρίζεται για την «οικονομία» σε αυτό το κομμάτι, αφήνοντας το παιχνίδι να έρθει πάνω του, χωρίς να εκβιάζει τίποτα περισσότερο.

Έτσι γίνεται ακόμα πιο χρήσιμος στην γενικότερα λειτουργία του Ολυμπιακού, χωρίς να επηρεάζονται οι αριθμοί. Ο Γάλλος σέντερ είναι ο τέταρτος σκόρερ των ερυθρόλευκων στην EuroLeague, μετρώντας 8,9 πόντους, με 65,5% στα δίποντα και 73,3% στις βολές, ο κορυφαίος ριμπάουντερ με 5,6 (3,6 αμυντικά, 2 επιθετικά), ενώ δεν υστερεί ούτε στο δημιουργικό κομμάτι, μοιράζοντας 1,5 ασίστ, κάνει 1,1 λάθη, 0,5 κλεψίματα και 0,9 τάπες, συλλέγοντας 14,5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, όντας εκ νέου ο κορυφαίος για τον Ολυμπιακό.

Μπορεί τα 29 χρόνια ζωής του Φαλ να φανερώνουν πως θα έχει αρκετές σεζόν στις πλάτες του στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, αλλά η περίπτωσή του διαφέρει εντελώς. Ο Γάλλος βρίσκεται μόλις στον δεύτερο χρόνο δράσης του στην EuroLeague, με τον Ολυμπιακό να τον αποκτά από τη Βιλερμπάν, η οποία ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

Στο σύλλογο της Λιόν απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσα στους καλύτερους, με τους αριθμούς του να είναι παρεμφερείς με αυτούς που «γράφει» στον Ολυμπιακό. Ο Φαλ κέρδισε με τις εμφανίσεις του το «εισιτήριο» για το παραπάνω επίπεδο και δεν αποκλείεται με τα όσα κάνει στους ερυθρόλευκους, η ανέλιξή του να συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον.

Τα ρεκόρ καριέρας και η αποθέωση

Ο χρόνος δουλεύει πάντα υπέρ όσων ξέρουν να τον αξιοποιούν σωστά και ο Φαλ ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο «πύργος» του Ολυμπιακού εμφανίζεται όλο και καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι, βγάζοντας στο παρκέ όλη την ποιότητα που διαθέτει.

Απόδειξη αποτελούν οι δύο τελευταίοι αγώνες των ερυθρόλευκων στην EuroLeague απέναντι σε Αναντολού Εφές και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Φαλ ήρθε αντιμέτωπος με τους Πλάις και Ζίζιτς, αλλά μετέτρεψε την πρόκληση σε κίνητρο και ήταν από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού.

Με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε 15 πόντους (5/8 δίποντα, 5/6 βολές), 3 ριμπάουντ και ένα λάθος σε 23:44΄, αλλά το καλύτερο το φύλαξε για την «ομάδα του λαού». Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο ΣΕΦ, έχοντας επιμέρους σκορ στην πρώτη περίοδο 35-8 και φτάνοντας εν τέλει στη νίκη με 90-73.

Ο Φαλ έδωσε τα διαπιστευτήριά του, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με το πρώτο double-double για τη σεζόν. Ειδικότερα είχε 12 πόντους (5/8 δίποντα, 2/2 βολές), 11 ριμπάουντ (6 αμυντικά, 5 επιθετικά), 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, ένα λάθος και 27 PIR σε 29:08΄.

Με λίγα λόγια, τα έκανε όλα και συνέφερε για τον Ολυμπιακό. Παίζοντας μόνος του την αντίπαλη front-line έκανε τέσσερα ρεκόρ καριέρας (ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, χρόνος συμμετοχής) και όπως ήταν λογικό αποθεώθηκε από τον κόσμο στις κερκίδες, ο οποίος φώναζε ρυθμικά το όνομά του.

Παραλίγο να κερδίσει μόνος του τον Παναθηναϊκό

Τρεις μέρες μετά το παιχνίδι με τη Μακάμπι, ακολούθησε η πρώτη «μητέρα των μαχών» στο πλαίσιο της Basket League. Ο Παναθηναϊκός έφυγε με το διπλό, με τον Φαλ να είναι ο κορυφαίος για τον Ολυμπιακό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Γάλλος σέντερ δεν είχε αντίπαλο κάτω από τα δύο καλάθια, κάνοντας τους ψηλούς του τριφυλλιού να μοιάζουν παιδάκια απέναντί του.

Ο 29χρονος έπαιρνε την μπάλα από τα γκαρντ και τελείωνε με ευκολία και στυλ τις φάσεις, δίνοντας το έναυσμα στον κόσμο για να ανεβάσει και άλλο τα ντεσιμπέλ στις κερκίδες. Το ένα double-double διαδέχθηκε το άλλο, με τον Φαλ να έχει 17 πόντους (6/7 δίποντα, 5/7 βολές), 11 ριμπάουντ (6 αμυντικά, 5 επιθετικά), 2 ασίστ, 2 τάπες, ένα λάθος και 36 στο σύστημα αξιολόγησης σε 29:05΄ συμμετοχής.

Η καλύτερή του εμφάνισή στο πρωτάθλημα δεν ήταν αρκετή για να φέρει τη νίκη στον Ολυμπιακό, αλλά ο Φαλ απέδειξε πως αντέχει τα δύσκολα και την πίεση, παίζοντας ουσιαστικά μόνος του στη θέση «5», καθώς ο Μάρτιν αγωνίστηκε μόλις για 2΄, ενώ ο Έισι δεν ήταν διαθέσιμος για το παιχνίδι.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024