Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου - Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown

Οικονόμου – Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για μια στρατηγική ανάσχεσης της πανδημίας που έχει στόχο «να μείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνία» αλλά και να σωθούν ανθρώπινες ζωές υπογραμμίζοντας ότι «οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν είχε μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών»

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν θα επιβληθεί νέο lockdown. Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας ουσιαστικά στις φήμες και την αγωνία των πολιτών τόνισε ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown».

Δεν θα γίνει lockdown – Είμαστε σε περίοδο μάχης

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για μια στρατηγική ανάσχεσης της πανδημίας που έχει στόχο «να μείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνία» αλλά και να σωθούν ανθρώπινες ζωές υπογραμμίζοντας ότι «οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν είχε μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην αύξηση των ραντεβού για την πρώτη και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

«Ούτε lockdown θα γίνει, Ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας ας μας πει: Προτείνει lockdown; Έχει εφαρμόσιμες λύσεις;» σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι έχουν γίνει προσλήψεις και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ. «Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε σε περίοδο μάχης» τόνισε ο κ. Οικονόμου καυτηριάζοντας τις προβλέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για κατάρρευση του ΕΣΥ και νέου lockdown.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Οχι σε lockdown λέει η κυβέρνηση όσο οι φήμες «φουντώνουν»

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς φον ντερ Λάιεν – Μόνο μετά την τρίτη δόση να ταξιδεύουν στην ΕΕ οι άνω των 60 ετών

Μονοκλωνικά, έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και τρίτη δόση για τους άνω των 60

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη όπου θα χορηγηθούν τα μονοκλωνικά φάρμακα μετά την έγκρισή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας. Σημείωσε ότι θα χορηγούνται νοσοκομειακά σε περιπτώσεις που θα κρίνουν οι γιατροί επισημαίνοντας ότι «δεν είναι πανάκεια και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό».

Από εκεί και πέρα ο κ. Οικονόμου μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και αναφέρθηκε στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν όπου ο πρωθυπουργός προτείνει την τρίτη δόση ως την προϋπόθεση για την ασφαλή μετακίνηση για τους άνω των 60 ετών καθώς όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%.

Η πρωτοβουλία θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της πανδημίας χωρίς να χρειαστούν οριζόντια μέτρα που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας όσα σημείωνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στην Washington Post – Κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου – Να φτάσει στο 80% το ποσοστό εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς Πατριάρχη Βαρθολομαίο – «Επί τρεις δεκαετίες λαμπρύνετε τον Οικουμενικό Θρόνο»

Ανοιχτές κοινωνία, οικονομία και εκπαίδευση

Αναλυτικά τα όσα είπε εισηγητικά ο Γιάννης Οικονόμου για την διαχείριση της πανδημίας:

«Η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

»Η στρατηγική μας κατατείνει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αλληλοεξαρτώμενων ζητημάτων που εγείρονται και αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

»Πρώτον: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.

Έλεγχος διασποράς και περιορισμός απωλειών

»Δεύτερον: Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.

»Τρίτον: Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

»Τέταρτον: Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές.

Οριζόντιοι περιορισμοί θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών

»Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός επισημαίνει:

»-Η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

»-Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο -επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους συμπολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

»-Μια πρωτοβουλία -συνεχίζει ο Πρωθυπουργός- που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024