Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ είπε αυτό που κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Πως οι Περιφέρειες της χώρας δεν είναι λειτουργικές λόγω της τεράστιας μείωσης του αριθμού των εργαζομένων

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την λειτουργική επάρκεια των 13 Περιφερειών της χώρας εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού: «Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η τεράστια μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις 13 Περιφέρειες. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του θεσμού των Αιρετών Περιφερειών, το πρόβλημα είναι μη αντιμετωπίσιμο. Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε ούτε να ανταποκριθούμε στις βασικές αρμοδιότητες που έχουμε.

Χωρίς επαρκές προσωπικό δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα σημαντικά έργα, που έχει ανάγκη η χώρα και να αυξήσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων. Ζητάμε λύση στο πρόβλημα χθες, όχι αύριο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επανακάμπτει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, διαβεβαίωσε πως οι Περιφέρειες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης και στην υγεία, και στην οικονομία, και στην κοινωνία, και στο περιβάλλον, και στον τουρισμό, και στην παιδεία, και στην επιχειρηματικότητα, και στην καινοτομία, και στην κοινωνική αλληλεγγύη, και στις υποδομές.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι πλέον είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, διότι όπως τόνισε: «Οι 13 Περιφέρειες της χώρας, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις, όχι μόνο μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά μπορούν να παίξουν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ο κατεξοχήν θεσμός, που μπορεί να αλλάξει μία τοπική κοινωνία από κάτω προς τα πάνω και με αυτό τον τρόπο να αλλάξει συνολικά τη χώρα.

Για να γίνει όμως αυτό, οι Περιφέρειες χρειάζονται να έχουν τα χέρια λυμένα. Να έχουν δηλαδή από την κεντρική Πολιτεία, όχι μόνον τους απαραίτητους πόρους, αλλά και τα θεσμικά εργαλεία ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα και αποφασιστικά εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει.

Ερχόμαστε δηλαδή σε αυτό το μοντέλο που επανειλημμένως έχουμε θέσει ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το οποίο σας διαβεβαιώνω πως αποτελεί κεντρική συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το έχω συζητήσει ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, σε όλες μου τις επισκέψεις σε περιφέρειες και πόλεις της Ευρώπης, αλλά και σε όλες μου τις επαφές με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και τους Προέδρους των άλλων τριών Ευρωπαϊκών Θεσμών, του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι η συζήτηση για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης: Είναι η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή ΔιακυβέρνησηΜε ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Με το οποίο θα υπάρξει επιτέλους, πλήρες ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες. Με οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη θεσμική θωράκιση. Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών.

Με έλεγχο από μία και μόνη αρχή για τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των δαπανών. Μία αρχή και συγκεκριμένα την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ ως την ενιαία και αποκλειστικά αρμόδια Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία των ΟΤΑ, που έχουμε ζητήσει να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει, όπως προβλέπεται στο νόμο».

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξήγησε ότι «με τη στενή συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, των 13 Περιφερειών και της Κυβέρνησης, καταφέραμε τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ να είναι τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Προγράμματα που έχουν εγκριθεί ποτέ. Το ζητούμενο τώρα είναι να ξεπεράσουμε γρήγορα όλα τα εμπόδια, ώστε χωρίς καθυστερήσεις να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε γρήγορα την υλοποίηση των δράσεων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η επείγουσα προετοιμασία των διαδικασιών εφαρμογής των Προγραμμάτων. Και η προετοιμασία αυτή, στο βαθμό που επηρεάζει στην πλειοψηφία των θεμάτων, οριζόντια όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα, δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών, αλλά απαιτεί κυρίως τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Οι 13 Περιφέρειες είναι η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας της επόμενη ημέρας. Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής»  και ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την εποικοδομητική συνεργασία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr