Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός – Η στατιστική της Ευρωλίγκας δίνει «απάντηση» στις επιλογές Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός – Η στατιστική της Ευρωλίγκας δίνει «απάντηση» στις επιλογές Μπαρτζώκα

Η απάντηση στην ερώτηση «γιατί δεν πήρε τάιμ άουτ ο Μπαρτζώκας» – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Euroleague για το κοουτσάρισμα του «ερυθρόλευκου» προπονητή.

Πολλή κουβέντα γίνεται από χθες το βράδυ για την απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να μην πάρει τάιμ άουτ στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεσή του και τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη με 81-76, για την 8η αγωνιστική της Basket League.

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με τον αέρα του φαβορί και με την ψυχολογία στα ύψη μετά την επιβλητική νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ (90-73) για την Euroleague, είχαν στο πλευρό χιλιάδες οπαδούς τους, που γέμισαν τις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου και δημιούργησαν για μια ακόμα φορά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, προηγήθηκαν με 14 πόντους (59-45), αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη.

Όλα ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά στο τέλος αυτοί που πανηγύρισαν στο ΣΕΦ ήταν ο Δημήτρης Πρίφτης και οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Με μια επική ανατροπή στο τέλος οι Πράσινοι γύρισαν τούμπα το παιχνίδι και πήραν το διπλό στο φαληρικό γήπεδο. Ένα διπλό που έφερε γκρίνια και απογοήτευση στο στρατόπεδο της ομάδας του μεγάλου λιμανιού και άλλαξε τελείως το κλίμα στο εσωτερικό του Τριφυλλιού. Αντιστροφή δεδομένων στους δύο συλλόγους, με τον Μπαρτζώκα να δέχεται έντονη κριτική για τη διαχείριση του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το τέταρτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 59-48 και στο 34’ προηγήθηκε με 67-55, αλλά ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης κυριάρχησε σε άμυνα και επίθεση και έφτασε στην ολική ανατροπή. Ο Μπαρτζώκας, παρότι ότι έβλεπε την ομάδα του να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ, δεν πήρε τάιμ άουτ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια του και οι Ερυθρόλευκοι να ηττηθούν από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους. Η στάση του «ερυθρόλευκου» τεχνικού έγινε αντικείμενο συζήτησης, με τον έμπειρο προπονητή να δέχεται έντονη κριτική. Ο Μπαρτζώκας δεν πήρε τάιμ άουτ και στο τέλος οι παίκτες του Τριφυλλιού τον τιμώρησαν, με τους Νέντοβιτς και Σαντ Ρός στα τελευταία λεπτά να πετυχαίνουν μεγάλα καλάθια και να δίνουν τη νίκη στο Τριφύλλι.

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο τεχνικός των Πειραιωτών δεν παίρνει τάιμ άουτ ή δεν κάνει αλλαγές στην 5άδα των Πειραιωτών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Euroleague, τα λίγα τάιμ άουτ και οι λιγοστές αλλαγές που κάνει στην 5άδα είναι μια συνειδητή επιλογή για τον Ελληνα κόουτς, την οποία έχει πάρει από την αρχή της σεζόν. Ο Μπαρτζώκας κινείται βάσει του δικού του πλάνου, το οποίο άλλοτε τον δικαιώνει και άλλοτε τον εκθέτει, όπως έγινε στο χθεσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Στις νίκες του Ολυμπιακού κάνει μέσο όρο 19.7 αλλαγές, ενώ στις ήττες έχει μέσο όρο 18.0. Είναι ο προπονητής που κάνει τις λιγότερες στην Euroleague. Μόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μέσο όρο κάτω από 20 αλλαγές ανά ματς. Ολοι οι άλλοι έχουν μέσο όρο 20+.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα τάιμ άουτ, με τον τεχνικό των Πειραιωτών να παίρνει λιγότερα από 2 ανά ματς. Μόνο ο προπονητής της Αλμπα Βερολίνου, Ισραελ Γκονζάλες, έχει λιγότερα από 2.5. Ολοι οι άλλοι έχουν 2.5+, με αποκορύφωμα τον Αντρέα Τρινκιέρι που έχει 4.5+.

Στον αντίποδα, ο χθεσινός του αντίπαλος, Δημήτρης Πρίφτης, κάνει περίπου 25 αλλαγές σε κάθε αγώνα, ενώ παίρνει περισσότερα από 4 τάιμ άουτ σε κάθε παιχνίδι. Πρώτος στη λίστα με τις αλλαγές είναι ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος έχει 30+, με τους Γιούρι Ζντοβτς (Ζαλγκίρις) και Ετορε Μεσίνα (Μιλάνο) να ακολουθούν. Οσον αφορά στους άλλους δύο Ελληνες προπονητές, οι Γιάννης Σφαιρόπουλος (Μακάμπι Τελ Αβίβ) και Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) κάνουν 25+ αλλαγές ανά παιχνίδι, με τους δύο τεχνικούς να παίρνουν περισσότερα από 2.5 τάιμ άουτ σε κάθε αναμέτρηση.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Euroleague, ο Μπαρτζώκας παίρνει τα λιγότερα τάιμ άουτ και κάνει τις λιγότερες αλλαγές στη διοργάνωση. Μια επιλογή που ακολούθησε και στο χθεσινό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, με το αποτέλεσμα να μην τον δικαιώνει. Μια από τις δύσκολες βραδιές του Ελληνα τεχνικού στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Με την ίδια λογική βέβαια έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό και σε μεγάλες νίκες, όπως αυτή με την Μακάμπι.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024