Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορονοϊός - «Κόβονται» έως και 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα νοσοκομεία [έγγραφο]

Κορονοϊός – «Κόβονται» έως και 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία στα νοσοκομεία [έγγραφο]

Από την οδηγία εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καιθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Οδηγία στα νοσοκομεία για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80% έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Από την οδηγία εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καιθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την οδηγία, συνεχίζονται τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

ΔΗΠΑΚ: Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) επισημαίνει ότι «δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια. Με σημερινή απόφαση της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα καλούνται τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%».

«Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που καλά καλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακάμψει από την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση για μειώσεις. Την ίδια ώρα που η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει για μια ακόμα φορά με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, εξίσου φονική φαίνεται να γίνεται και η «πανδημία» της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid.

Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων χωρίς ορατή προοπτική να χειρουργηθούν για χρόνια σημαντικά πρόβλημα. Καταδικάζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθούνται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν. Ποιος δε θυμάται την τεράστια αύξηση κερδών των ιδιωτικών κλινικών από τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;» επισημαίνει.

«Εδώ και τώρα επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει επιθυμία για θέση στο ΕΣΥ. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν. Εδώ και τώρα Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, για να δοθεί η μάχη της πανδημίας. Καμία περιστολή των ήδη μειωμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ» καταλήγει.

ΕΙΝΑΠ: Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα το δεχτούμε

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έλαβε γνώση επίσημου εγγράφου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάκγα (22/11/21) για περιορισμό έως 80% στη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πλεύρη, ήδη από αρκετές εβδομάδες, είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε

Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές.

Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφορη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.

Τέλος, είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.

Ζητάμε άμεσα:

➢ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

➢ Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου και την εύρυθμη

συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής

ασφάλειας και προστασίας.

Τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024