Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κανάρια Νησιά – Πώς το σεξ μεταξύ των τουριστών έγινε πληγή για το περιβάλλον

Κανάρια Νησιά – Πώς το σεξ μεταξύ των τουριστών έγινε πληγή για το περιβάλλον

Μετά το σεξ στις πυλωτές, ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε για το σεξ στις αμμοθίνες

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το καταφύγιο άγριας ζωής Dunas des Maspalomas στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια: το ακατάσχετο…. σεξ των τουριστών.

Η προστατευόμενη τοποθεσία φιλοξενεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα συστήματα κινούμενων αμμοθινών στην Ευρώπη, και είναι τόπος ανάπαυσης των αποδημητικών πτηνών που μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα κατά την αλλαγή των εποχών.

Οι τουρίστες φαίνεται ότι βρίσκουν την τοποθεσία εξαιρετικά σέξι.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Management, με τίτλο «Άμμος, Ήλιος Θάλασσα και Σεξ με Αγνώστους: Τα χαρακτηριστικά του “γκομενίσματος” και οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή των παραθαλάσσιων αμμοθινών», εξετάζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της χρήσης του παράκτιου καταφυγίου άγριας ζωής ως χώρου για σεξ.

Ερευνητές εξέτασαν 298 «σημεία σεξ» στην παραλία σε συνολική έκταση που ξεπερνά τα δύο τετραγωνικά μίλια, κυρίως σε σημεία «θαμνώδους και πυκνής» βλάστησης και αμμοθινών που σχηματίζονται γύρω από βλάστηση. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2018, όταν στην περιοχή πραγματοποιούνταν και το φεστιβάλ του Gay Pride.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το σεξ των τουριστών δεν επηρέαζε μόνο τη βλάστηση στις αμμοθίνες, αλλά και οκτώ ακόμη τοπικά είδη βλάστησης, τρία εκ των οποίων είναι ενδημικά.

Οι τουρίστες ποδοπατούσαν τη βλάστηση, απομάκρυναν φυτά και άμμο για να δημιουργήσουν «φωλιές» – ορισμένες φορές ακόμη και με περίφραξη – και πετούσαν απορρίμματα όπως αποτσίγαρα, προφυλακτικά, χαρτί υγείας και κουτάκια από αλουμίνιο.

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν τις αμμοθίνες ως τουαλέτα, με τους ερευνητές να εντοπίζουν «τοποθεσίες για ούρηση και αφόδευση».

Όσο πιο απομακρυσμένα ήταν τα σημεία που χρησιμοποιούνταν για σεξ, τόσο περισσότερα σκουπίδια άφηναν πίσω τους οι τουρίστες, παρατήρησαν οι ερευνητές. Αν και οι αρχές αφήνουν σακούλες σκουπιδιών σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα σημεία, συνήθως αυτές ήταν γεμάτες.

Ακόμη και στη ζώνη του καταφυγίου στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος του κοινού, εντοπίστηκαν 56 σημεία που χρησιμοποιούνταν για σεξ.

Ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των τουριστών, δεν πραγματοποιούνται πια δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην περιοχή, αναφέρει η μελέτη. Το καταφύγιο αρχικά είχε ιδρυθεί με προτεραιότητα την εκπαίδευση.

Επιπλέον, γιγαντιαίες σαύρες του Γκραν Κανάρια, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στα Κανάρια Νησιά, έχουν «σκοτωθεί επειδή έφαγαν προφυλακτικά που άφησαν πίσω τους οι κυνηγοί της ηδονής», έγραψε ο Πάτρικ Χεσπ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, σε άρθρο του στο The Conversation.

Το Γκραν Κανάρια φιλοξενεί κάθε χρόνο έως και 14 εκατομμύρια επισκέπτες και αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή γκέι προορισμό. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι «δεν έχουν καμία πρόθεση να επικρίνουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» και τόνισαν ότι στις αμμοθίνες επιδίδονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες τουρίστες όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών, σημειώνοντας ότι το «ψωνιστήρι» συμβαίνει απροκάλυπτα στο Maspalomas.

Τα παράκτια συστήματα αμμοθινών αποτελούν ζωτικό στοιχείο του θαλάσσιου τοπίου, όμως η χρήση τους για την προσέλκυση τουριστών από όλο τον κόσμο είχε καταστροφικές συνέπειες, ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Η υποτίμησή τους σε πολλές περιπτώσεις ήρθε ως άμεση συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης», σημειώνουν.

Σε διαφορετικό άρθρο, ο Χεσπ ανέφερε: «Δεν ζητάμε το τέλος του σεξ σε δημόσιους χώρους – όμως θέλουμε οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει».

Σύμφωνα με τον Χεσπ, είναι διαφορετικό ένα ζευγάρι να κάνει σεξ στην παραλία, και άλλο εκατοντάδες άτομα να συνευρίσκονται καθημερινά στην ίδια περιοχή. Στη δεύτερη περίπτωση, κάνουν τόση ζημιά στις αμμοθίνες όση θα έκανε και η οδήγηση ενός αυτοκινήτου.

Με πληροφορίες από CNN

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024