Η Ευρώπη βράβευσε τον Δήμο Αργοστολίου και κατ΄επέκταση όλη την Κεφαλονιά για τον τρόπο που ενέταξε οικογένειες Ρομά στον κοινωνικό ιστό, για τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης που προσέφερε καθώς και για την χορήγηση πρόσβασης σε τομείς όπως η εργασία, η υγεία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες

Ο Δήμος Αργοστολίου (πρώην Δήμος Κεφαλονιάς) είναι ανάμεσα στους τρεις Δήμους, που κέρδισαν το 7ο πανευρωπαϊκό βραβείο “Dosta! Congress Prize”. To βραβείο επιδόθηκε  κατά την 41η Σύνοδο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Δήμο εκπροσώπησε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, κ. Anika Chrusciel.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου:

«Ο Δήμος μας, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών μας, απέσπασε το 2ο βραβείο για το «Ολιστικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη της κοινότητας Ρομά στην Κεφαλονιά», που εφάρμοσε κατά τα έτη 2017 και 2018. Στόχος του σχεδίου δράσης ήταν η προώθηση της κοινωνικής ένταξης της κοινότητας Ρομά, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η αύξηση της φοίτησης των παιδιών στα σχολεία και η χορήγηση πρόσβασης σε τομείς όπως η εργασία, η υγεία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες κ.α. Αυτό βέβαια το βραβείο  ανήκει συνολικά στο νησί της Κεφαλλονιάς, που είναι πάντα πρωτοπόρο και δεκτικό σε ομάδες πληθυσμού με διαφορετικότητα.

Είναι αποτέλεσμα πολυετών δράσεων και προσπαθειών, που ξεκινούν προ 25ετίας από τον Δήμο Αργοστολίου με την τότε κοινωνική του υπηρεσία ΔΕΚΑΑ,  και όλες τις υπόλοιπες τοπικές υπηρεσίες  (όχι μόνο τις Κοινωνικές)  που συνέβαλαν στην προαγωγή στην υγεία, στην εκπαίδευση στην εργασιακή και κοινωνική  ένταξη των συμπολιτών μας.

Συνεχίστηκε με τον Δήμο Κεφαλληνίας και με επίκεντρο το πανελλαδικά πρωτοποριακό Πρόγραμμα της κατάργησης του καταυλισμού και της ένταξης των οικογενειών, στην κοινότητα (Αργοστόλι και χωριά). Ανήκει στα δύο νοσοκομεία μας με αρχικό πρωτοπόρο την Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Κ. Κεφαλληνίας,  που πάντα έδειχνε ιδιαίτερη φροντίδα όχι μόνο στα παιδιά των ΡΟΜΑ αλλά και σε όσα ανήκαν στις ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες και σε όλα γενικά τα παιδιά μας.

Ανήκει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομού μας, που μέσω κυρίως των εκπαιδευτικών, των διευθυντών αλλά και των στελεχών, συνέβαλαν στην θεαματική σχολική ένταξη και εκπαιδευτική εξέλιξη των μικρών και μεγαλύτερων  μαθητών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί μαθητές ΡΟΜΑ ολοκλήρωσαν την φοίτηση τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνέχισαν στην  τριτοβάθμια με πρότυπο (σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα) τελειόφοιτο φοιτητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πατρών, απόφοιτο του λυκείου Κεραμειών.

Ανήκει όμως κυρίως  στους πολίτες της Κεφαλονιάς που αποδέχτηκαν τους συμπολίτες μας ΡΟΜΑ στην κοινότητα (χωρίς βέβαια να αγνοούμε τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιαζόταν), αλλά και στους ίδιους τους συμπολίτες μας ΡΟΜΑ που προσπάθησαν από την δική τους την πλευρά, κάτω από όχι πάντα εύκολες συνθήκες και με τις ελλείψεις, σε πολλούς τομείς που πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, με νεότατους γονείς που δεν είχαν συχνά την ευκαιρία της εύκολης ή και δεδομένης πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία ακόμη και στην στέγαση, αγαθά που στις μέρες μας θεωρούνται δεδομένα.

Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες συνεχίζουν να  στηρίζουν καθημερινά το σύνολο των συμπολιτών μας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, άτομα και οικογένειες με  οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα, μειονότητες   συμπεριλαμβανομένου και της κοινότητας Ρομά.

Στόχος η  ομαλή συνύπαρξη όλων των πολιτών, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, η εξομάλυνση των προβλημάτων και η  κατάργηση των προκαταλήψεων με γνώμονα  πάντα τον σεβασμό στην διαφορετική κουλτούρα, στις ιδιαιτερότητες  στα ήθη και στα έθιμα των πληθυσμιακών ομάδων. Στις μέρες μας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα για αρμονική συνύπαρξη, αλληλοσεβασμό, και εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr