Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κασκάρι – Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού

Κασκάρι – Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού

Η άνοδος των τιμών είναι σοβαρό πρόβλημα για τα νοικοκυριά που υποφέρουν, σχολίασε ο επικεφαλής της Minneapolis Fed μιλώντας στο CBS, όμως η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε παροδικούς παράγοντες, καθώς ο πληθωρισμός σταδιακά θα υποχωρήσει

Η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά απέναντι στον αυξημένο πληθωρισμό, δεδομένου πως η άνοδος του δείκτη θα είναι παροδική, προειδοποίησε σε δηλώσεις του σήμερα ο επικεφαλής της Minneapolis Fed, Νιλ Κασκάρι.

Μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CBS, ο κύριος Κασκάρι παραδέχτηκε πως οι αυξημένες τιμές αποτελούν πολύ σημαντικό βάρος για τα απλά νοικοκυριά και τις οικογένειες, που υποφέρουν και αυτό είναι κάτι που η Federal Reserve θα πρέπει να το λάβει υπόψη. Όμως, επεσήμανε πως κατά τη γνώμη του «πρέπει να μην αντιδράσουμε υπερβολικά σε κάποιους παροδικούς παράγοντες».

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του tapering και να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ο επικεφαλής της Minneapolis Fed υποστήριξε πως ήταν η «σωστή» απόφαση.

Όμως, στάθηκε στην ανάγκη η αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής να γίνει προσεκτικά. «Εάν αντιδράσουμε υπερβολικά σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών, μπορεί να φέρουμε μακροπρόθεσμα την οικονομία πιο πίσω».

Έντονος προβληματισμός

Θυμίζουμε πως, μόλις προ ημέρων, τα στοιχεία έδειξαν πως ο τιμάριθμος λιανικής εκτοξεύτηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο από το 1990.

Η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων προβληματίζει την αγορά και αυξάνει την πίεση που δέχεται η Federal Reserve, ώστε να επιταχύνει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο επιτάχυνση του tapering, αλλά πιθανότατα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πραγματικά, μιλώντας στο CNN νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς  Σάμερς σχολίασε τη διόγκωση του πληθωρισμού εκτιμώντας πως θα χρειαστούν πολύ σημαντικές κινήσεις αναπροσαρμογής (από τη Fed) για να μειωθεί ο πληθωρισμός και πάλι κοντά στα επίπεδα του 2%, εκτός βέβαια αν προκύψει κάποιο ατυχές συμβάν που θα εκτροχιάσει την αμερικανική ανάκαμψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος Κασκάρι ρωτήθηκε στη συνέντευξη του και για το κρίσιμο ζήτημα της διαδοχής του Τζερόμ Πάουελ. Μάλιστα κλήθηκε να απαντήσει, αν ο Τζο Μπάιντεν θα προτιμήσει να εγκρίνει μια δεύτερη θητεία του κ. Πάουελ ή θα επιλέξει την κυβερνήτη Λαέλ Μπρέναρντ για το πόστο.

Ο κύριος Κασκάρι απάντησε διπλωματικά, υποστηρίζοντας πως αμφότεροι είναι απόλυτα ικανοί και πιθανότατα θα ακολουθήσουν ανάλογη νομισματική πολιτική.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024