Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Fanny Hensel - H Google τιμά με doodle την σπουδαία πιανίστρια και συνθέτρια

Fanny Hensel – H Google τιμά με doodle την σπουδαία πιανίστρια και συνθέτρια

Σήμερα συμπληρώνονται 216 χρόνια από τη γέννησή της. Η πολυτάραχη ζωή της και η στήριξη του αδερφού της, που δημοσίευσε πολλά έργα της υπό το όνομά του

Την πιανίστα και συνθέτρια Fanny Hensel (Φάνι Χένσελ) τιμάει σήμερα με το doodle της η Google. Το όνομά της ήταν Fanny Mendelssohn (Φάνι Μέντελσον) αλλά μετά τον γάμο της πήρε το επίθετο του συζύγου της, Hensel (Χένσελ).

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1805 και πέθανε στις 14 Μαΐου 1847. Ήταν Γερμανίδα πιανίστα και συνθέτρια, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνέθεσε πάνω από 460 μουσικά κομμάτια.

Μερικά από τα έργα της, συμπεριλαμβάνουν ένα πιάνο τρίο και πολλά βιβλία με σόλο τραγούδια και κομμάτια για πιάνο.

Πολλά κομμάτια της δημοσιεύθηκαν υπό το όνομα του αδελφού της, Φέλιξ Μέντελσον, στα Opus του 8 και 9.

Στο Αμβούργο, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη Φάνι και στον Φέλιξ

Η Φάνι γεννήθηκε στο Αμβούργο και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Και από τις δύο πλευρές της καταγόταν από εξέχουσες εβραϊκές οικογένειες. Δεν μεγάλωσε με τις εβραϊκές αρχές, αλλά έμαθε να σέβεται τις αξίες και τον πολιτισμό των Εβραίων.

Τα πρώτα της βήματα στο πιάνο τα έκανε σε νεαρή ηλικία με τη μητέρα της, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Γιόχαν Κίμπεργκερ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Σε ηλικία 13 ετών, η Φάνι, μπορούσε να παίξει όλο το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο, πράγμα που έκανε και το 1818, στα γενέθλια του πατέρα της. Κατόπιν, έλαβε κάποιες σπουδές το Παρίσι.

Περί το 1820, αυτή και ο αδελφός της εντάχθηκαν στη σχολή Sing-Akademie zu Berlin. Ο διευθυντής τότε της Ακαδημίας, σε ένα γράμμα του, έγραψε ότι «η Φάνι μπορεί να παίξει σαν άνδρας», δήλωση ιδιαίτερα τιμητική για την εποχή.

Παρόλα αυτά, λόγω της εποχής, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει η καριέρα της την τροχιά που εκείνη ήθελε

Ο πατέρας της είχες πει ότι, «ο Φελίξ, μπορεί να ακολουθήσει μία καριέρα μουσικού, εσύ από την άλλη, καλύτερα να έχεις τη μουσική ως ευχαρίστηση».

Ωστόσο, ο αδελφός της την υποστήριζε και δημοσίευσε πολλά έργα της υπό το όνομά του

Το γεγονός τους έφερε σε μία δύσκολή θέση, όταν η Βασίλισσα Βικτώρια, ζήτησε από τον Φέλιξ, ένα κομμάτι το οποίο όμως εκείνος δεν ήξερε γιατί ήταν της αδελφής του.

Έτσι, η Φάνι, συνέχισε να βοηθά τον αδελφό της περισσότερο, ο οποίος την άκουγε πολύ.

Το 1829, παντρεύτηκε τον Βίλχελμ Χένσελ. Ο άνδρας της την υποστήριζε, κι έτσι το 1838, πραγματοποίησε την πρώτη της και την τελευταία της γνωστή εμφάνιση, με ένα κονσέρτο του αδελφού της.

Απεβίωσε το 1847, στο Βερολίνο, με τη μουσική της να γίνεται περισσότερο γνωστή τη σημερινή εποχή, με τα υπάρχοντα μέσα.

Ο Πάουλ Χένσελ και ο Κουρτ Χένσελ ήταν εγγόνια της.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024