Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
COP26 – Νέο σχέδιο συμφωνίας με αναφορά στα ορυκτά καύσιμα

COP26 – Νέο σχέδιο συμφωνίας με αναφορά στα ορυκτά καύσιμα

Το σχέδιο της πρότασης προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί και οι οποίες κυριάρχησαν στην διάσκεψη COP26

Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη διατήρησε σήμερα, τη βασική απαίτηση για τις χώρες της διάσκεψης, προκειμένου να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ ζητάει από αυτές, τη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Το σχέδιο της πρότασης καταρτίστηκε από τις χώρες που φιλοξένησε η Βρετανία στη διάσκεψη COP26, ενώ πρέπει να εγκριθεί από τις περίπου 200 χώρες που εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη και οι οποίες, αναλύουν τις λεπτομέρειές του, σήμερα.

Οι εργασίες της αναφερόμενης διάσκεψης, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν χθες, Παρασκευή.

Η πρόταση διατήρησε τη βασική προϋπόθεση για τις χώρες, αναφορικά με την κατάρτιση πιο αυστηρών δεσμεύσεων για το κλίμα από την επόμενη χρονιά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει, μεταξύ των τωρινών σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αλλά και των –ουσιαστικά- πιο δραστικών μειώσεων που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, άνω των 15 βαθμών Κελσίου, με καταστροφικές συνέπειες.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της πρότασης προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί και οι οποίες κυριάρχησαν στην διάσκεψη COP26, μέσω διαβεβαιώσεων ότι οι πλούσιες χώρες, οι εκπομπές βλαβερών αερίων από τις οποίες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, θα διαθέσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες.

Οι πιο φτωχές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκα κόστη από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από τις θυελλώδεις καταιγίδες, την ξηρασία, αλλά και την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Το ίδιο σχέδιο, ζητάει από τις πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν από το 2025 την οικονομική τους υποστήριξη, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας είχε χρησιμοποιήσει τα επίπεδα του 2020 ως την κεντρική γραμμή του, με τις χώρες να έρχονται σε σύγκρουση σήμερα, σχετικά «με την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών» και τα υπέρογκα κόστη με τα οποία έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες από την κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο διατηρούσε μία απαίτηση από τις χώρες, προκειμένου να καταργήσουν σταδιακά «μία ξεπερασμένη ισχύ από τον άνθρακα» με αναφορά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία εγκλωβισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και τις «μη ικανοποιητικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα».

Πρώτη φορά επίσημη αναφορά σε ορυκτά καύσιμα

Αλλά, οι προβλέψεις του σχεδίου ότι οι χώρες «θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους» για την τήρηση των παραπάνω απαιτήσεων φαίνονται πιο αδύναμες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προηγούμενου σχεδίου, το οποίο ζητούσε από τις χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα σε σταδιακή κατάργηση.

Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη αναφορά σε ορυκτά καύσιμα εντός συμπερασμάτων του ΟΗΕ σε διάσκεψη για το κλίμα, αν αυτή επιβιώσει, από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα και παραμείνει σταθερή εντός των προβλέψεων του τελικού κειμένου.

Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, επιχείρησαν να αλλάξουν τη διατύπωση του κειμένου στο σύνολό του, κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν εκπρόσωποι που βρίσκονται κοντά στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο κείμενο τονίζει ότι οι χώρες πρέπει να υποστηρίξουν μία «σωστή μετάβαση» όταν περιορίζουν σταδιακά τις επιδοτήσεις των στερεών καυσίμων, μία αναφορά που είναι απαραίτητη προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και οι περιοχές που εξαρτώνται από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και τη μετάβασή τους σε καθαρότερους τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024