Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα - Σχέδιο για συνεργασία Κίνας και ΗΠΑ!

Κλίμα – Σχέδιο για συνεργασία Κίνας και ΗΠΑ!

Σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές και δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανακοίνωσαν πως θα δουλέψουν μαζί για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Της Fiona Harvey

Ενα σχέδιο συνεργασίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την επόμενη κρίσιμη δεκαετία ανακοίνωσαν χθες αιφνιδιαστικά Κίνα και ΗΠΑ, δίνοντας σημαντική ώθηση στην COP26, την ώρα που οι διαπραγματευτές διαπληκτίζονταν γύρω από το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου.

Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές και δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πέρασαν την πρώτη εβδομάδα της συνόδου ανταλλάσσοντας προσβολές, χθες βράδυ ωστόσο αποκάλυψαν μία κοινή διακήρυξη, η οποία τις θέλει να συνεργάζονται στενά για τις μειώσεις των εκπομπών που απαιτούνται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την επόμενη δεκαετία ώστε να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.

Αυτή η εντυπωσιακή μεταστροφή αιφνιδίασε τους βρετανούς οικοδεσπότες της συνόδου, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις 190 και πλέον άλλες χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Κίνα και ΗΠΑ θα συνεργαστούν σε ορισμένους τομείς – κλειδιά, όπως είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου – ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου – καθώς και των εκπομπών από τις μεταφορές, την ενέργεια και τη βιομηχανία.

«Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στη σημερινή προσπάθεια και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, θα ενισχύσουμε λοιπόν από κοινού τις προσπάθειες και τη συνεργασία μας, ώστε να επιταχύνουμε μία πράσινη και χαμηλού άνθρακα μετάβαση» δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπίας Σίε Ζενούα. «Η κλιματική αλλαγή γίνεται μια ολοένα και πιο πιεστική πρόκληση. Ελπίζουμε πως αυτή η κοινή διακήρυξη θα βοηθήσει να επιτευχθεί επιτυχία στην COP26».

«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συμφώνησαν να συνεργαστούν για τις εκπομπές αυτή την αποφασιστική δεκαετία» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για το κλίμα. «Είναι ένας οδικός χάρτης για τις χώρες μας και τη μελλοντική συνεργασία. Οι Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν αρκετές διαφορές. Ομως η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε αυτό που πρέπει. Το θέμα εδώ είναι η επιστήμη, η φυσική». Ο Κέρι συνέκρινε μάλιστα τη συνεργασία με την Κίνα και τις συμφωνίες των ΗΠΑ για τη μείωση των οπλοστασίων πυρηνικών όπλων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Καμιά φορά πρέπει να κοιτάς πέρα από τις διαφορές για να βρεις έναν δρόμο εμπρός» τόνισε.

Η Κοινή Σινο-Αμερικανική Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Ενίσχυση της Κλιματικής Δράσης έγινε πραγματικότητα παρά τις οξυνόμενες πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, που είχαν ρίξει τη σκιά τους και στις συνομιλίες για το κλίμα. Λίγο προτού αποχωρήσει από τη σύνοδο, ο Τζο Μπάιντεν είχε στηλιτεύσει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την απουσία του από τη Γλασκώβη. Ο Σι ανταπέδωσε σχολιάζοντας σε μία συνέντευξή του στην Guardian: «Εμείς δεν είμαστε σαν κάτι άλλες χώρες που αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού αφού πρώτα συμμετείχαν στις συνομιλίες».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε τη συμφωνία: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, και αυτό είναι ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Νωρίτερα, οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν απευθύνει έκκληση στα πλούσια έθνη να βγουν μπροστά με περισσότερη οικονομική βοήθεια για τις ευάλωτες χώρες, σημειώνοντας πως ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας για τη σύνοδο ήταν υπερβολικά αδύναμο σε αυτό το σημείο. Το προσχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί από τη Βρετανία ως προεδρεύουσα των συνομιλιών, σκιαγράφησε την πιθανή έκβαση των συνομιλιών στην COP26, συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής αξίωσης να επιστρέψουν οι χώρες στο διαπραγματευτικό τραπέζι του χρόνου ώστε να ενισχύσουν τα εθνικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024