Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία - Στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν

Σουηδία – Στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κίνητρο την εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας της πετρελαϊκής εταιρείας στο νότιο Σουδάν

Δύο κορυφαία στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας της Σουηδίας αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στην πατρίδα τους για συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Σουδάν.

Απαγγελία κατηγοριών

Επειτα από πολυετή προκαταρκτική έρευνα, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους δύο υπόπτους.

Κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Ομαρ Ελ Μπασίρ στο Σουδάν μεταξύ του 1999 και του 2003.

Φέρονται να είχαν κίνητρο την εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας στο νότιο Σουδάν. Η έρευνα για την υπόθεση διαρκεί ένδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι δύο ύποπτοι είχαν «αποφασιστική επιρροή» στη δραστηριότητα της σουηδικής πετρελαϊκής εταιρείας στην αφρικανική χώρα.

Κατάσχεση 160 εκατ. δολαρίων

Στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών, ζητείται η συντηρητική κατάσχεση ποσού ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ταμεία της εταιρείας.

Αυτό, εξηγείται, είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας από την πώληση της θυγατρικής της στο Σουδάν το 2003.

Η εταιρεία, η οποία είχε τότε διακριτικό τίτλο Lundin Oil και σήμερα ονομάζεται Lundin Energy, χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Τα δύο μέλη της διοίκησής της αρνούνται σθεναρά τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τονίζουν πως ενήργησαν με την πλήρη υποστήριξη της επιχείρησης.

Η απόφαση της εισαγγελίας είναι ακατανόητη, σημειώνει το ένα από τα δύο στελέχη της εταιρείας σε εταιρικό δελτίο Τύπου της Λουντίν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024