Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κοροναϊός καθυστερεί και τους τακτικούς εμβολιασμούς

Ο κοροναϊός καθυστερεί και τους τακτικούς εμβολιασμούς

Η παραμονή στο σπίτι καθυστέρησε τους τακτικούς εμβολιασμούς, όμως ταυτόχρονα απέτρεψε και την εξάπλωση άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Ο ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος επισημαίνει την ασφάλεια των όλων των εμβολίων και προβλέπει την επέκταση των εμβολίων κατά του κοροναϊού και στα παιδιά κάτω των 5 ετών

Μείωση των τακτικών εμβολιασμών στα παιδιά κατά 20-25% προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που παραδοσιακά το ποσοστό εμβολιασμών των παιδιών ξεπερνά το 95%, δεδομένου ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας είναι ένα από τα πιο πλήρη διεθνώς και καλύπτει 17 ασθένειες.

Την ίδια στιγμή μειωμένοι παραμένουν και οι εμβολιασμοί ενηλίκων, για μεταδοτικά νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. Μόνο που εδώ, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα του 30%.

Στην υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στους τακτικούς εμβολιασμούς, αλλά και στη μείωση του ρυθμού εμβολισμού κατά της πανδημίας από τους πολίτες, αναφέρθηκε ο ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος μιλώντας στο in.gr.

«Η πανδημία του COVID μας έχει απασχολήσει και αρνητικά και θετικά», είπε ο κ. Χρούσος, εξηγώντας ότι αρνητικό είναι ότι τα νοσοκομεία γέμισαν με ασθενείς από COVID, και απομόνωσε τους ανθρώπους στο χώρο τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Το αποτέλεσμα ήταν η τακτική ιατρική φροντίδα να μην γίνει. Πολλές εξετάσεις που θα έπρεπε να γίνουν προληπτικά, όπως κολονοσκοπήσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Την ίδια πορεία υπέστη σε αρκετές περιπτώσεις και το τακτικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που αποτελεί κι αυτό πρόληψη, με αποτέλεσμα να πάει πίσω. Και ενήλικες και παιδιά δεν έκαναν τα εμβόλιά τους. Γιατί λόγω του προφίλ των μέτρων που είχαν ληφθεί, με στόχο να προφυλαχθούν από την πανδημία, δεν επισκέφθηκαν τον γιατρό για το εμβόλιο και το μετέθεσαν για το μέλλον. Γι΄  αυτό και θα πρέπει σιγά –σιγά να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που διαπιστώνονται τώρα στην κοινωνία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρούσος, Η μετάθεση των εμβολιασμών, αφορά κυρίως τους εφήβους, γιατί τα μικρά παιδιά για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι γονείς επισκέπτονται πιο συχνά τον παιδίατρο, οπότε οι τακτικοί εμβολιασμοί στα πολύ μικρά παιδιά, γίνονται.

Lockdown και στις λοιμώξεις

Στο θετικό των μέτρων της πανδημίας, ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι τα μέτρα προφύλαξης, κυρίως αυτά της απόστασης και της παραμονής στο σπίτι, συνέβαλαν ώστε να μην εμφανιστούν άλλες νόσοι, «χωρίς να δημιουργηθεί πρόσθετο πρόβλημα από το γεγονός ότι δεν εμβολιάσαμε τα παιδιά μας».

Ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι «συνήθως το 95% των παιδιών εμβολιάζεται και το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλό, καθώς η μείωση που παρατηρήθηκε ήταν της τάξης του 20-25% και αυτό που χρειάζεται είναι να υπενθυμίσουμε στους γονείς τον εμβολιασμό τους.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο με τους ενηλίκους. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τη συλλογική ανοσία που πετυχαίνουμε στα παιδιά».

Οι ενήλικοι

Τα κυριότερα εμβόλια που πρέπει να γίνονται στους ενήλικες, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αυτά της γρίπης και του έρπητα ζωστήρα, καθώς επίσης και του πνευμονιοκόκκου, για τον οποίο υπάρχουν δύο εμβόλια που παρέχουν πολύ καλή κάλυψη. Ο κ. Χρούσος υπογράμμισε όμως, ότι τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού για τη γρίπη είναι κάτω από 30%, ενώ για τα άλλα είναι πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης.

Έρπης = πόνος

«Ειδικά για το εμβόλιο του έρπητα που πρέπει να κάνουν οι ενήλικες γύρω στα 60, είναι πολύ αποτελεσματικό. Είναι κρίμα γιατί μπορεί όχι μόνο να εμποδίσει τη νοσηρότητα από τον έρπητα, αλλά γιατί οι εμβολιασμένοι γλιτώνουν από έναν φοβερό πόνο που προκαλεί η νόσος», είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή ανάκαμψη στη γρίπη

Προειδοποίησε μάλιστα για τη γρίπη, ότι αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη φέτος, και γι΄ αυτό καλό είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός.

«Με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, παρότι υπάρχουν ιοί που εμποδίζουν άλλους ιούς να προσβάλλουν τον οργανισμό μας, τώρα με την πανδημία, μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο ταυτόχρονης ασθένειας με γρίπη και κοροναϊό, κατάσταση η οποία είναι πολύ δυσκολότερη να αντιμετωπιστεί. Πολύ περισσότερο, όταν ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, γεγονός που υποδηλώνει σοβαρά νόσηση αν υπάρξει προσβολή από τον κοροναϊό», τόνισε ο κ. Χρούσος.

Η πανδημία

Εξήγησε ότι ειδικά για την ασθένεια που προκαλεί ο κοροναϊός, «η νοσηρότητα είναι ευθέως ανάλογη της ηλικίας και των υποκειμένων νοσημάτων».

Έτσι, υπογράμμισε απευθυνόμενος σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια «δουλεύουν». Είναι αποτελεσματικά και χωρίς τις επιπλοκές που φοβούνται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, και δεν ανταποκρίνονται στο φόβο των διστακτικών. Μάλιστα, είναι πιο επικίνδυνες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από ασπιρίνη, παρά από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Μάλιστα οι ερευνητικές προσπάθειες δείχνουν ότι θα επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Κι αυτό γιατί το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι αυτό που αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στο πρώτο έτος της ζωής τους και είναι ευάλωτα, αλλά και αυτά που πάσχουν από συνοδά νοσήματα. Πάνω από 30% των παιδιών μας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτό είναι υποκείμενη νόσος. Χαρακτηριστικός ήταν ο θάνατος τριών παιδιών τον προηγούμενο χειμώνα εκ των οποίων το ένα ήταν πολύ μικρό, ενώ τα άλλα δυο ήταν παχύσαρκοι έφηβοι».

Παιδιά σε κίνδυνο

Ο εμβολιασμός των παιδιών θεωρείται πολύ σημαντικός, για την διασφάλιση της υγείας και την αποτροπή της νόσου στα παιδιά, ιδίως αυτά που πάσχουν από συνοδές παθήσεις.

«Τα χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν τα παιδιά μπορεί να μην είναι συχνά όταν ελέγχεται η επιδημιολογία του κάθε νοσήματος, ξεχωριστά», σημείωσε ο κ. Χρούσος. Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο καρκίνος πλήττει 10-15 παιδιά ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ οι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν το 1-2% του παιδικού πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλά παιδιά πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα και σπάνιες παθήσεις, που ενώ το κάθε περιστατικό μπορεί να θεωρείται μεμονωμένο, συνολικά όμως φτάνει το 3% των παιδιών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024