Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηνιγγίτιδα – Απρόβλεπτη νόσος που προλαμβάνεται

Μηνιγγίτιδα – Απρόβλεπτη νόσος που προλαμβάνεται

Η σοβαρότητα της νόσησης από μηνιγγιτιδόκοκκο Β, οδηγεί τους παιδιάτρους να συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο που είναι προαιρετικό

Μια απρόβλεπτη νόσος  είναι η μηνιγγίτιδα, ασθένεια που προκαλείται από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδοκόκκου. Πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και μέσα σε 24 ώρες, ενώ μπορεί να προκαλέσει και επιδημίες.

Η σοβαρότητα της νόσου είναι μεγάλη, αφού μπορεί επίσης να επιφέρει σοβαρές αναπηρίες, λόγω της σηψαιμίας που έχει δυνατότητα να προκαλέσει, ιδίως στις περιπτώσεις που το μικρόβιο αποδειχθεί ανθεκτικό στις αντιβιώσεις που έχουμε διαθέσιμες μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό, η ανοσοποίηση κατά της μηνιγγίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδίως στα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, περιλαμβάνει στην καθιερωμένη πρακτική το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας C, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται και η χορήγηση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β.

Επισημαίνοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, τόνισε στο in.gr πως με πρόσφατη έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι το 86% των παιδιάτρων συστήνουν και τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, παρότι τα κρούσματα είναι λίγα. Ο λόγος είναι ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι πολύ επικίνδυνος, προκαλεί μεγάλες αναπηρίες και είναι θανατηφόρος σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 5-10%. Προκαλεί δε αναπηρίες, είτε εξαιτίας προβλημάτων που δημιουργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως κώφωση σε ποσοστό 10-20%, είτε σε ακρωτηριασμούς άκρων (χέρι ή πόδι) καθώς προκαλεί μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, καταστρέφοντας τα αγγεία και δημιουργώντας γαγγραινώδεις περιοχές. Στο πρόσφατο παρελθόν, η νόσος εμφανίστηκε σε κοριτσάκι 5 ετών στην Αθήνα.

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να σε σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες», είπε ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας πως πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και γι΄ αυτό, η αντιβίωση πρέπει να χορηγείται με το πρώτο σύμπτωμα, πριν κάν το παιδί μπει στο νοσοκομείο.

Ο κ. Νταλούκας επεσήμανε ότι τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν λίγα, ευτυχώς, και μια αιτία περιορισμένης συχνότητας της νόσου είναι ότι τα παιδιά εμβολιάζονται κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από τους παιδιάτρους τους.

Τόνισε όμως ότι «δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμπεριφορά θα δείξει το μικρόβιο στο άμεσο μέλλον, καθώς στο παρελθόν έχει δείξει απρόβλεπτες συμπεριφορές, προκαλεί επιδημίες και μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη. Άρα οφείλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά και τον ευπαθή πληθυσμό».

Δεδομένης της ανοσοποίησης κατά του στελέχους C, τα περιστατικά που εμφανίζονται πλέον είναι αυτά της μηνιγγίτιδας Β, το οποίο είναι το κυρίαρχο, όσο λίγα κι αν είναι τα περιστατικά.

Ο κ. Νταλούκας σημείωσε πως μελέτες παρατήρησης για την κάλυψη από το εμβόλιο του τύπου Β, δείχνουν ότι η ανοσοποίηση που παρέχει το εμβόλιο έχει διάρκεια, ισχύει και είναι αποτελεσματική. Διευκρίνισε ότι επειδή υπάρχει η κάλυψη κατά της μηνιγγίτιδας C, επικρατεί το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β. Υπάρχει όμως πάντα και ο φόβος της μετάλλαξης, εγκυμονώντας μεγαλύτερους κινδύνους, έστω κι αν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία, ανοσία δηλαδή που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι εμβολιασμοί για άλλα στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκων.

«Τελευταία απομονώθηκε στη χώρα μας, σε μια δομή προσφύγων, ένα στέλεχος της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που δεν υπήρχε στη χώρα μας και το οποίο διαπιστώθηκε πως ήταν ανθεκτικό στην τρέχουσα αντιβίωση.

Όλα αυτά, μας κάνουν να είμαστε ανήσυχοι και να αγρυπνούμε για τα κρούσματα του μηνιγγιτιδόκοκκου. Πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ο ευαίσθητος πληθυσμός, οι έφηβοι και παιδιά κάτω των 2 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει η σύσταση να γίνεται για όλα τα παιδιά», τόνισε ο κ. Νταλούκας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι παιδίατροι μέσω των επιστημονικών φορέων τους έχουν προτείνει στο υπουργείο Υγείας να εντάξει το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, τουλάχιστον για τις παραπάνω ηλικιακές ομάδες ή με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ο στόχος είναι με ευέλικτες λύσεις και με τη συμμετοχή της πολιτείας να θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στο μηνιγγιτιδόκοκκο που δεν ξέρουμε τι επίπτωση θα έχει αύριο το πρωί.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024