Τρίτη δόση – Τρεις λόγοι που πρέπει να την κάνεις αμέσως μετά την πάροδο των έξι μηνών
Θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη, αναφέρει ο ειδικός.
Από τη στιγμή που τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά γιατί είναι σημαντικό να γίνει τώρα η τρίτη δόση σε όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό πριν από 6 μήνες;
Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης παραθέτει τρεις λόγους:
1) Γύρω στις 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κινητοποιούνται ανοσολογικές αποκρίσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό έδειξε καταρχήν η κλινική μελέτη της Pfizer (εικόνα), αλλά και η κλινική μελέτη της Moderna. Γύρω στις 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό εγκαθίσταται προστασία ενώ δεν ανιχνεύονται ακόμα αντισώματα. Πώς γίνεται αυτό; Η ανοσολογική απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη ενώ τα αντισώματα είναι μόνο ένα από τα όπλα που διαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα.
2) Η τρίτη δόση σε ένα κλασικό σχήμα (όπου οι 2 πρώτες δόσεις έγιναν εντός του μήνα) διευρύνει το ρεπερτόριο της ανοσολογικής απάντησης ώστε να καλύπτει ακόμα και μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού. Με διευρυμένη την αντισωματική μας απάντηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά πιθανά νέα μεταλλαγμένα στελέχη.
Συνεπώς με την τρίτη δόση θα έχουμε ενεργοποιήσει έναν (παροδικό μεν αλλά πολύτιμο) επιπλέον ανοσολογικό μηχανισμό για τη συγκυρία του έντονου 4ου κύματος. Επίσης θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη.
- Καμίνια: Πλήρης ανακατασκευή παιδικής χαράς και βελτίωση του δημόσιου χώρου από τον Δήμο Πειραιά
- Παναθηναϊκός: Ο Ντάβιντε Καλάμπρια επιμένει ελληνικά και τη νέα σεζόν
- Βανδαλισμοί στο δημοτικό Πάρκο
- Akylas: «Πάμε πολύ καλά στα προγνωστικά, είμαστε στο Τop 5»
- ΠΑΣΟΚ: Ημίμετρα για να βγει από το πολιτικό τέλμα ο Μητσοτάκης
- FIBA: Στη Γαλλία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2031 (pic)
- Ο Λίβανος θα ζητήσει παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα με το Ισραήλ – Τι ζητάει
- Σύριοι στο στόχαστρο του δόγματος Πλεύρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442