Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών -  Πότε θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Κοροναϊός – Εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών – Πότε θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η εισήγηση έρχεται εν μέσω εκτίμησης ότι και σήμερα τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να είναι στα ύψη

Δέκα πέντε ημέρες από πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου να ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, προκειμένου να προγραμματίζεται εγκαίρως ο εμβολιασμός και όχι νωρίτερα, εισηγείται η εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

Η εισήγηση έρχεται εν μέσω εκτίμησης ότι και σήμερα τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να είναι στα ύψη.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε για τους εμβολιασμένους να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η τρίτη δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ επικαλούμενος μελέτες επεσήμανε πως μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζει η μείωση της αποτελεσματικότητας, κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις «που δεν σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις. έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι «το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση και περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση».

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή ο Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα.

Αυξήθηκαν τα ραντεβού

Σημειώνεται πως η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, δηλαδή για εκείνους που είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση ή δύο μήνες από τη χορήγηση του μονοδοσικού Johnson & Johnson.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μεγάλη αύξηση των ραντεβού συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, όπου γίνονταν ελάχιστοι εμβολιασμοί.

Επισημαίνεται πως όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου τους, μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Στη συνέχεια, oι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNet και αφού συνδεθούν επιτυχώς, επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Κατόπιν, οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις και, στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).

Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, οι πολίτες αποθηκεύουν/εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024