Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ της Γαλλίας έγινε το νέο «πουλέν» του Κρεμλίνου

Ο Τραμπ της Γαλλίας έγινε το νέο «πουλέν» του Κρεμλίνου

Ο φανατικός ακροδεξιός δοκιμιογράφος εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022· οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές, όμως, τον έχουν περιλάβει ήδη στο κάδρο, ενώ η Μόσχα δείχνει να ποντάρει πάνω του

Απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου 2022. Παρότι, όμως, το διάστημα είναι σχετικά μικρό, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, ούτε καν αναφορικά με τους μονομάχους.

Οι «άγνωστοι» αυτής της αναμέτρησης είναι αρκετοί – ανάμεσά τους δε και αυτός που ακούει στο όνομα Ερίκ Ζεμούρ.

Ο φανατικός αντίπαλος του Ισλάμ και των μεταναστών, ο ακροδεξιός «Τραμπ της Γαλλίας», όπως τον έχουν ονομάσει πολλοί, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να είναι υποψήφιος.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τις δημοσκοπήσεις να τον έχουν εντάξει ήδη στο πολιτικό και εκλογικό κάδρο, δίνοντάς του μάλιστα ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό – 16% κατά μέσο όρο, το οποίο είναι πιθανόν αρκετό προκειμένου να τον φέρει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, αντί της Μαρίν Λεπέν.

Η αλήθεια είναι πως, σε αντίθεση με τη Λεπέν η οποία απειλείται άμεσα, ο ίδιος ο Μακρόν δεν ασχολείται επισήμως και ευθέως με το κεφάλαιο Ζεμούρ – ή τουλάχιστον «προσποιείται ότι δεν ασχολείται», όπως έγραφε πριν από μία εβδομάδα σχετική ανάλυση στη «Le Monde».

Επιφυλακτική μοιάζει, επίσης, η πλειοψηφία των Γάλλων αναφορικά με το τι αντιπροσωπεύει και με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσει απέναντί του. Υπάρχει και κάποιος, όμως, ο οποίος δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερες αναστολές – ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αντίο Λεπέν»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών «Times», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, στο πρόσωπο του Ζεμούρ «το Κρεμλίνο έχει χρίσει έναν νέο ευνοούμενο για τις επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές».

Η εκτίμηση δε στηρίζεται σε άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα το ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Russtrat, το οποίο διευθύνει η Βλαντιμίροβνα Πανίνα, εξέχουσα βουλευτής του κόμματος του προέδρου, Ενωμένη Ρωσία.

«Δεδομένης της αυξανόμενης δημοφιλίας του, είναι ρεαλιστικό το σενάριο ο Ζεμούρ να καταφέρει να νικήσει τον Μακρόν. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να δούμε μια συμμαχία ανάμεσα σε Μόσχα, Παρίσι και Βερολίνο, η οποία θα τεθεί αντιμέτωπη με τους Αγγλοσάξονες των οποίων ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανάλυση του ρωσικού ινστιτούτου.

«Η κλίση του Ζεμούρ προς τη Ρωσία και ο θαυμασμός του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο εκφράζει δημοσίως, αποτελούν την εκπλήρωση των πιο άπιαστων ονείρων για το Κρεμλίνο», σχολίαζε πρόσφατα και το κεντροαριστερό περιοδικό «L’Obs».

Οπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, η Μόσχα δείχνει απογοητευμένη από τη Μαρίν Λεπέν, στην οποία είχε «ποντάρει» τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντάς την και οικονομικά, με δάνεια μέσω ρωσικών τραπεζών.

Οχι μόνο επειδή δεν αποδείχθηκε ικανή να κοντράρει τον Μακρόν και να διεμβολίσει το γαλλικό πολιτικό σύστημα, αλλά και διότι το τελευταίο διάστημα και στην προσπάθειά της να εμφανιστεί με πιο μετριοπαθές προφίλ, έχει πάρει αποστάσεις από τη Ρωσία.

Γι’ αυτό και η ηγεσία της τελευταίας αποφάσισε «να ποντάρει σε ένα νέο άλογο ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών», σύμφωνα με το «L’Obs».

«Ξυπνήστε!»

Την ίδια στιγμή, η υποψήφια των Σοσιαλιστών και δήμαρχος του Παρισιού, η δημοφιλής Αν Ινταλγκό, εμφανίζεται όχι μόνο ανήσυχη, αλλά και οργισμένη με την υπόθεση Ζεμούρ.

«Δεν θα συνομιλήσω με έναν αρνητή, δεν θα συνομιλήσω με έναν ρατσιστή», είπε πρόσφατα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. «Ξυπνήστε όμως κι εσείς δημοσιογράφοι!», είπε επίσης, καυτηριάζοντας την υπερβολική (κατά την εκτίμησή της) προβολή της οποίας τυγχάνει ο Ζεμούρ.

«Ζητώ αυτές οι προεδρικές εκλογές να είναι πραγματικές προεδρικές εκλογές, με μια πραγματική συζήτηση και όχι μια συζήτηση που θα περιστρέφεται γύρω από την υποψηφιότητα μιας μαριονέτας», πρόσθεσε, απευθυνόμενη τόσο στους άλλους υποψηφίους όσο και στα ΜΜΕ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024