Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στα «μισά» της COP26

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στα «μισά» της COP26

50.000 άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στη Γλασκώβη στην πορεία της «Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη». Ένας πρώτος απολογισμός της διάσκεψης.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη Γλασκώβη, όπου εδώ και εφτά ημέρες χτυπάει η καρδιά των διαδηλώσεων για την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα Σάββατο και ενώ η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) βρίσκεται στα «μισά», πάνω από 50.000 κόσμου πραγματοποιεί πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην χρόνια απραξία των ηγετών. Για αυτό και η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί από τους διοργανωτές ως «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη».

Η αστυνομία έχει λάβει για μία ακόμα ημέρα αυστηρά μέτρα, με 20 κεντρικούς δρόμους της πόλης να παραμένουν κλειστοί από τις 5 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μάλιστα οι αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή ακόμα και στο αεροδρόμιο της Γκασκώβης, αφού ομάδες ακτιβιστών έχουν προειδοποιήσει για δράσεις διαμαρτυρίας ακόμα και εκεί.

«Αποτυχία» η Διάσκεψη» για τους ακτιβιστές

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κατακλύζονται από εικόνες της χθεσινής συγκέντρωσης που δείχνουν τους ασφυκτικά γεμάτους από κόσμο δρόμους της Γλασκώβης. Σε πολλά από αυτά μάλιστα, πρωτοστατεί η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία χθες δήλωσε στην ομιλία της ότι «δεν είναι μυστικό πως συγκεκριμένη Διάσκεψη είναι μία αποτυχία», εκφράζοντας τις προθέσεις του πλήθους να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν 250 διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου, ενώ οι 100 από αυτές θα διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και στο Λονδίνο, με την πορεία να έχει προγραμματιστεί να διασχίσει σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι την Πλατεία Τραφάλγκαρ.

Οι αποφάσεις της COP26 μέχρι τώρα

Η αλήθεια είναι, ότι λίγες ημέρες μετά και την παρουσία των ηγετών στην Διάσκεψη, αναλυτές επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι οι ηγέτες έχουν έρθει με καλύτερες προθέσεις σε σχέση με παλαιότερα.

Ήδη μεταξύ άλλων, τα έθνη έχουν δεσμευτεί την αντιστροφή των αποψιλώσεων και τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Επιπλέον, περισσότερες από 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να επενδύουν στον άνθρακα και σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτόν. Όμως ακόμα και μετά από αυτές τις δεσμεύσεις οι πράξεις τους κρίνονται ως ανεπαρκείς.

Η δεύτερη και τελευταία εβδομάδα της 26ης Διάσκεψης για το Κλίμα θα είναι αυτή που θα δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα, αφού σε αυτήν οι διαπραγματευτές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024