Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μέτρα - Σε καραντίνα γιατί το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι - Οδηγός και τροφή σκέψης για όσους βλέπουν τον εχθρό στο εμβόλιο

Νέα μέτρα – Σε καραντίνα γιατί το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι – Οδηγός και τροφή σκέψης για όσους βλέπουν τον εχθρό στο εμβόλιο

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους που αποδεικνύεται ότι είναι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό, χωρίς να λείψουν οι αντιδράσεις. Έχει λογική, όμως, να μένει κανείς ανεμβολίαστος κάτω από τέτοιες υγειονομικές συνθήκες και μετά από επτά δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν γίνει σε όλο τον πλανήτη;

Έντονη πίεση ασκείται τον τελευταίο καιρό στους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αλλάξουν τη στάση τους και να αποφασίσουν να κάνουν το σωτήριο τσίμπημα, με αποκορύφωμα τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο και όπως επισημαίνει και η ίδια η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά αυτούς.

Η επιλογή τους βέβαια να μην κάνουν το εμβόλιο δεν αφορά αποκλειστικά αυτούς, ούτε επηρεάζει μόνο τη δική τους ζωή. Αντιθέτως έχει σημαντικές προεκτάσεις στη δημόσια υγεία, στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων ότι οι θάνατοι θα ήταν σε μονοψήφιο αριθμό και η πανδημία θα είχε σχεδόν ελεγχθεί αν το ποσοστό εμβολιασμού ήταν μεγαλύτερο ειλικρινά προκαλούν έντονο προβληματισμό – αν όχι οργή- για τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν για εντελώς αβάσιμους λόγους, που η επιστήμη και η ιατρική έχει αποδείξει ότι δεν ισχύουν.

Καταλαβαίνουν άραγε ότι όσο αυτοί δεν εμβολιάζονται για να μην αλλοιωθεί το DNA τους, ουσιαστικά αρνούνται να συμμετέχουν στην ασπίδα προστασίας που δημιουργείται για τους ανθρώπους που όντως λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ή ακόμη και αν το κάνουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη προστασία;

Ότι όσο φοβούνται για την τοποθέτηση μικροτσιπ μέσω της βελόνας του εμβολίου αφήνουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα στον φονικό ιό μωρά και ανήλικα που επίσης δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Ο θυμός και η αγανάκτηση μετατρέπεται σε επιθυμία κατανόησης και παροχής βοήθειας για όσους αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους γιατί απλώς φοβούνται.

Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους φαίνεται να ανήκουν σε αυτήν την ομάδα και όχι σε αυτή των ψεκασμένων και επικίνδυνων «επαγγελματιών αρνητών».

Το κακό είναι ότι είναι πολλοί, περισσότεροι από όσο θα έπρεπε για να αντιμετωπίσει η κοινωνία αποτελεσματικά τον κοροναϊό.

Φοβούνται ότι τα εμβόλια δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα, ανησυχούν με τα διάφορα που ακούν κατά καιρούς για θανάτους λόγω των εμβολίων (ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες του εμβολιασμού), δεν είναι σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει η επιλογή να εμβολιαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό ειδικοί επιστήμονες και γιατροί προσπαθούν να πείσουν για την ασφάλεια των εμβολίων, με αποστομωτικά ενίοτε επιχειρήματα όπως όταν είναι το μόνο εμβόλιο (φάρμακο) που έχει δοκιμαστεί σε τόσο μεγάλο πληθυσμό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί και αυτή από την πλευρά της άλλοτε με ήπιους τρόπους (πχ αποστολή SMS), άλλοτε με απειλές (όπως η καραντίνα) να τους πείσει να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο.

Η κοινωνία και η οικογένεια από την πλευρά της πρέπει επίσης να παίξει ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Στο κάτω – κάτω (με μια διάθεση διασκέδασης του κλίματος διχασμού και έντασης) εάν πεθάνουν ή μεταλλαχθούν σε λίγα χρόνια λόγω του εμβολίου όλη η οικογένεια σου, οι φίλοι σου, οι συγγενείς σου, τι θα κάνεις μόνος σου; Τι νόημα θα έχει η ζωή σου;

Ο λόγος που ακόμη επιμένουν όλοι στον εμβολιασμό είναι γιατί χωρίς υψηλά ποσοστά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει.

Ειδικοί όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες με τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, τονίζουν ότι είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να κάνουν όλοι το εμβόλιο και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση όσοι έχουν κάνει τις πρώτες δύο.

Τα στοιχεία «φωνάζουν» ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Τα στοιχεία δεν δικαιώνουν όσους ανησυχούν για τα εμβόλια. Αντίθετα, όποιος έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του και προστατευμένος είναι ο ίδιος, αλλά και προστατεύει περισσότερο τους αγαπημένους του ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταφέρουν τον ιό ή δεν νοσούν.

Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα ξανά και ξανά. Χρειάζεται να τους ακούσουμε και να μην παρασυρόμαστε από συνωμοσιολογίες και όσους επιχειρούν να καπηλευτούν τον όποιο φόβο για τα εμβόλια. Όπως συχνά λέμε για άλλα ζητήματα, τα νούμερα είναι «πεισματάρικα». Δείχνουν την πραγματική εικόνα.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης προειδοποιεί για τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, κατεξοχήν για τους ανεμβολίαστους και έως 7% για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής στο Πρώτο Πρόγραμμα μέσα στο επόμενο 15ήμερο και 20ήμερο θα έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματα και κυρίως βαριές νοσηλείες και απώλειες συνανθρώπων μας, με επιπτώσεις όχι μόνο στη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και στην οικονομία.

Το εμβόλιο, σημείωσε ο κ. Γραβάνης, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό με βάση τη γνώση από τα 7 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και έθεσε το ηθικό ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι έχουν δικαίωμα να στερούν τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα που ενδέχεται να μην μπορούν να νοσηλευτούν από την επιβάρυνση των δομών υγείας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά είναι πραγματικότητα, ενώ η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προέβλεψε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται και βρίσκονται στις Εντατικές, ενδεχομένως να αυξηθεί κατά 50% μέχρι τα τέλη του μήνα, στο χειρότερο σενάριο που όμως δεν είναι απίθανο.

Ποιοι είναι διασωληνωμένοι

«Από τους 430 διασωληνωμένους, έχουμε 60-65 εμβολιασμένους που προέρχονται από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί και 370 ανεμβολίαστους που προέρχονται από 3,5 εκατομμύρα Έλληνες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και να μην παρακάμπτουν το σύστημα παίρνοντας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι επικίνδυνο και θανατηφόρο. Έτσι, οι μεγαλύτερες ηλικίες ανεμβολίαστων γεμίζουν τις Εντατικές και καθημερινά αποχαιρετούμε ένα λεωφορείο ανθρώπους και δεν ενοχλούμαστε κιόλας», είπε, ανάμεσα σε άλλα, στον ΣΚΑΪ.

Τι θα γινόταν αν είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού

«Αν είχαμε φτάσει σε ένα ποσοστό 85% – 90% ή αν είχαμε τους άνω των 50 ετών εμβολιασμένους σε ποσοστό 100%, δεν θα μιλούσαμε για πανδημία», σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Δυστυχώς, όμως, οι προβλέψεις είναι αποκαρδιωτικές.

«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», προέβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκλονίζουν και που σημαίνουν ότι κάθε μήνα θα νοσούν άνω των 300.000 ανεμβολίαστων, ενώ οι νέες απώλειες θα είναι 1.166 ανεμβολίαστα άτομα κάθε μήνα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς COVID μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ότι ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρχουν πολλαπλάσια θύματα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι σε ένα μήνα το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στη Θεσσαλονίκη έχει τετραπλασιαστεί, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά οκτώ με 11 φορές.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν χρειάζεται να πάρουν υπόψη τους και τι γίνεται στα νοσοκομεία που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αν νοσήσουν από τον κοροναϊό ή για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο. Η κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική. Για άλλη μια φορά το ΕΣΥ είναι στα όριά του.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών των περιστατικών κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, χθες παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων. Κι ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου υπήρχε ένα ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, φαίνεται πλέον πως η ψαλίδα ανοίγει και οι εισαγωγές καθημερινά είναι περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια.

Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες τρεις ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Περιμένουν για ένα ράντσο»

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί και στα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως εξήγησε στην κάμερα του MEGA, η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για για non covid περιστατικά και ασφυκτιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαμε 90 εισαγωγές με αποτέλεσμα 30 άτομα να περιμένουν για ένα ράντσο στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Στην αναμονή υπήρχαν ασθενείς με εμφράγματα, χειρουργημένοι, υπερήλικες».

Τονίζει πως το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, καλείται να σηκώσει το βάρος σχεδόν ολόκληρου του λεκανοπεδίου και πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως με την έλευση της πανδημίας.

Όσον αφορά στις διαθέσιμες κλίνες covid, κρούει κώδωνα κινδύνου καθώς πλέον υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμα κρεβάτια.

Σοκ προκαλούν και οι εικόνες που εξασφάλισε το MEGA μέσα από την εφημερία του νοσοκομείου, όπου φαίνονται δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και μαζί με αυτούς και οι συνοδοί τους.

Η κ. Φιλίππα λέει πως «είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συνοδοί, ειδικά σε περιπτώσεις που οι ασθενείς που συνοδεύουν είναι ετοιμοθάνατοι ή σε κρίσιμη κατάσταση».

Επισημαίνει πως πλέον το υγειονομικό προσωπικό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας δεν έχει άλλες αντοχές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. «18 μήνες τώρα δεν έχει εισακουστεί κανένα αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού. Είναι η μόνη λύση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε».

«Ή θα εμβολιαστούμε ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε»

Η παραπάνω ατάκα ανήκει στον διευθυντή στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολική αυτή η τοποθέτηση, έρχεται από την προσωπική του εμπειρία στο νοσοκομείο όπου η κατάσταση είναι δραματική. «Ξεκινάμε σήμερα με μηδέν κλίνες ΜΕΘ» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ενώ σημείωσε ότι «σε όλες τις κλίνες της εντατικής υπάρχουν ανεμβολίαστοι».

«Το είχαμε δει και είχαμε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τα κρούσματα τώρα τον Νοέμβριο», επεσήμανε.

Όλα τα παραπάνω, δεν γράφονται για να τρομοκρατηθεί κανείς. Άλλωστε, η κατάσταση είναι τρομακτική από μόνη της. Γράφονται με στόχο να δείξουμε ότι τα εμβόλια μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας, για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Δεν γίνεται να «χάνουμε ένα λεωφορείο» με ανθρώπους καθημερινά, όπως έχουν αναφέρει χαρακτηριστικά διάφοροι ειδικοί, και αντί να φοβόμαστε τον κοροναϊό, να φοβόμαστε αυτό που τον αντιμετωπίζει.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024