Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP26 - Παγόβουνο από τη Γροιλανδία καταθέτει την εμπειρία του για την κλιματική αλλαγή

COP26 – Παγόβουνο από τη Γροιλανδία καταθέτει την εμπειρία του για την κλιματική αλλαγή

Σήμα κινδύνου για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής

H Παρασκευή είναι η μέρα των νέων και των ακτιβιστών στη διάσκεψη της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή, έξω από την οποία πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση με επικεφαλής την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στον ποταμό Κλάιντ της Γλασκώβης πλέει στο μεταξύ ένα παγόβουνο που μεταφέρθηκε από τη Γροιλανδία με πρωτοβουλία της οργάνωσης Arctic Basecamp, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου για το λιώσιμο των πολικών πάγων.

Το παγόβουνο, βάρους τεσσάρων τόνων, ταξίδεψε με πλοίο μέχρι την ανατολική ακτή της Αγγλίας και από εκεί με φορτηγό μέχρι την COP26 στη Γλασκώβη.

Ογκώδης η διαδήλωση της Παρασκευής στη Γλασκώβη (Reuters)

«Μελέτες δείχνουν πως αν χάσουμε το χιόνι και τον πάγο της Αρκτικής θα ενισχύσουμε την παγκόσμια θέρμανση κατά 25 με 40%» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο καθηγήτρια Γκέιλ Ουάιτμαν, ιδρύτρια της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Το στοίχημα των 100 τρισ. – Πρωτοβουλίες για πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας

Η Αρκτική θερμαίνεται σήμερα τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς οι πάγοι που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία συρρικνώνονται και δίνουν τη θέση τους στη σκούρα θάλασσα που απορροφά τη θερμότητα.

Λεπτομέρεια του εισαγόμενου παγόβουνου που λιώνει στη Γλασκώβη (Reuters)

Σύμφωνα με μελέτες των προηγούμενων ετών, τις επόμενες δεκαετίες η Αρκτική κινδυνεύει θα χάνει εντελώς τον πάγο της τα καλοκαίρια και να μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην COP26 θα συζητηθεί την Παρασκευή σε συνάντηση που θα έχουν με οργανώσεις και ακτιβιστές ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και ο οικοδεσπότης της συνόδου Άλοκ Σάρμα.

Το βήμα της συνόδου θα παραδοθεί σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ως αναγνώριση της προσφοράς νέων ακτιβιστών όπως οι Σουηδές Γκρέτα Τούνμπεργκ και Ισαμπέλ Άχελσον και η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα, πρωταγωνίστριες του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον.

Η καθηγήτρια και ακτιβίστρια Γκέιλ Ουάιτμαν είχε την πρωτοβουλία για τη μεταφορά του παγόβουνου (Reuters)

«Περιμένουμε πολύ κόσμο να έρθει και να ενωθεί μαζί μας στους δρόμους. Όχι μόνο νέους αλλά και ενήλικες που στηρίζουν τους νέους και ενήλικες που ζητούν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής» είπε στο Reuters η 20χρονη Άξελσον.

Στόχος της συνόδου είναι να εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις με στόχο να συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Από την COP26 έχουν προκύψει μέχρι στιγμής συμφωνίες για σταδιακή κατάργηση του λιθάνθρακα σε δεκάδες χώρες, για τερματισμό της αποδάσωσης και μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Παρόλα αυτά, οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν για μείωση των εκπομπών σχεδόν στο μισό έως το 2050, όπως ζητά ο ΟΗΕ.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024