Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό - Την ανησυχία του εξέφρασε ο Γκουτέρες στον Αναστασιάδη

Κυπριακό – Την ανησυχία του εξέφρασε ο Γκουτέρες στον Αναστασιάδη

Η ανησυχία του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, η απάντηση Μπάιντεν στον Αναστασιάδη και οι ισχυρισμοί Τατάρ.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό να υπάρξει μια κατάληξη στο ζήτημα του απεσταλμένου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Να ενεργήσει το συντομότερο»

Ο κ. Πελεκάνος απαντούσε σε ερώτηση με αφορμή ανακοίνωση προχθές για επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο δεξίωσης, που παρέθεσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προς τους ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην κλιματική σύνοδο COP26, στη Γλασκώβη και χθεσινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ.

Σε σχέση με τη συνομιλία με τον ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τού ανέφερε «την ανάγκη να ενεργήσει το συντομότερο έτσι ώστε να προχωρήσει το θέμα με τον διορισμό του απεσταλμένου».

Ο ΓΓ «απάντησε ότι τον ανησυχεί η κατάσταση και βρίσκεται σε διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό να υπάρξει μια κατάληξη».

Σε σχέση με επαφή που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος «ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο την ενεργό βοήθειά του στο Κυπριακό».

Ο Μπάιντεν

«Ο αμερικανός πρόεδρος τού ανέφερε ότι γνωρίζει το διαρκές ενδιαφέρον του για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ», είπε, προσθέτοντας ότι ως προς αυτό αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Κύπρο το 2014.

Σε ερώτηση κατά πόσο γίνονται διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν, ο κ. Πελεκάνος απάντησε ότι δεν αποκλείεται εντός των αμέσως επόμενων μηνών να διευθετηθεί συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Τατάρ

Στο μεταξύ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί να μετατρέψει την Κύπρο σε «ελληνικό νησί» και δεν θέλει λύση στη βάση της ισότητας.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε εκδήλωση της «πλατφόρμας μνήμης μαρτύρων Κύπρου», ο κ. Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο δεν είχαν κατάληξη.

Αναφέρθηκε ξανά σε λύση, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία, στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, και είπε ότι μοιράζεται αυτό το όραμα με τον κόσμο από τότε που εξελέγη «πρόεδρος».

Πηγή: philenews

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024