Καταδίωξη
Η υπόθεση του Περάματος
Να πω την αμαρτία μου. Πριν από το επεισόδιο στο Πέραμα αγνοούσα ότι το κέντρο της Αμεσης Δράσης μπορεί να δώσει εντολή σε αστυνομικές μονάδες «να σταματήσουν την καταδίωξη».
Νόμιζα (αφελώς ίσως…) πως όταν η Αστυνομία καταδιώκει κάποιον τον καταδιώκει για να τον πιάσει.
Ακόμη κι αν χρειαστεί να τον καταδιώκει έως το Βελιγράδι. Χωρίς να του αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής.
Ποτέ δεν φαντάστηκα δηλαδή ότι η Αστυνομία καταδιώκει κάποιον για να του απευθύνει φιλικό χαιρετισμό, ούτε για να πατήσει φρένο μόλις στρίψει τη γωνία.
Αυτόν τον απίστευτο παραλογισμό επιχειρούν να διορθώσουν (μεταξύ άλλων) οι ανακοινώσεις του Θεοδωρικάκου. Οι οποίες συνολικά είναι μια χαρά ανακοινώσεις: εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, τεχνολογικός εξοπλισμός, επιχειρησιακά σχέδια δράσης, καμία ανοχή στην υψηλή παραβατικότητα.
Μακάρι να γίνουν. Ποιος θα πει «όχι»; Είναι πράγματα φυσιολογικά σε μια έννομη κι ευνομούμενη πολιτεία.
Αν έπρεπε να κατηγορήσουμε για κάτι την κυβέρνηση είναι ότι δεν τα έκανε νωρίτερα και ότι περίμενε ένα τραγικό περιστατικό για να τα σκεφτεί.
«Στον ακροδεξιό κατήφορο δεν υπάρχει πάτος» σχολίασε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει δίκιο. Υποθέτω πως όταν είσαι γκάνγκστερ και σε καταδιώκει η Αστυνομία αποτελεί καταφανώς «ακροδεξιό κατήφορο» να σε μπαγλαρώσουν.
Διότι το ερώτημα είναι τελικά απλό. Ποια είναι η ματιά της κοινωνίας;
Είναι η ματιά του φιλήσυχου πολίτη που επιζητεί την προστασία και την ασφάλειά του; Ή είναι η ματιά του μαφιόζου, του παραβατικού και του εγκληματία;
Είμαστε με τον κοσμήτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης ή με τους αλήτες που τον κλείδωσαν όμηρο στο γραφείο του;
Διαλέγετε και παίρνετε. Αλλά ένα είναι βέβαιο. Αυτές οι ματιές δεν συμπίπτουν.
Από τη μια πλευρά είναι ο απλός πολίτης μιας έννομης πολιτείας. Από την άλλη, το Τμήμα Δικαιωμάτων που οργίζεται όταν η Αστυνομία συνεχίζει την καταδίωξη.
Είναι δύο κόσμοι που δεν τέμνονται, ούτε καν συναντώνται. Κυρίως όταν η ανοχή στον δεύτερο λειτουργεί ως εκβιασμός ή κατάλυση του πρώτου.
Μια καθηγήτρια Εγκληματολογίας προτείνει «την αποδόμηση του δόγματος νόμος και τάξη» («Εποχή», 21/10).
Καμία αντίρρηση, αλλά να το προσπαθήσει σπίτι της. Στη δική μας κοινωνία ο νόμος και η τάξη δεν είναι δόγμα αλλά η φυσική της κατάσταση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα καταστεί πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική η Αστυνομία. Οχι πώς θα τη σκαπουλάρουν οι καταδιωκόμενοι.
Κι ας διαμαρτύρεται το Τμήμα Δικαιωμάτων.
Διότι, αν δεν διαμαρτύρονται, τι να κάνουν κι αυτοί; Κλέφτες να γίνουν; Και μετά να τους κυνηγάει ο Θεοδωρικάκος με κάμερες;
- Eurogroup: Το «αγκάθι» του στεγαστικού στο επίκεντρο – Τα μοντέλα που θα συζητηθούν
- Ο Αταμάν συνδέεται με την Μπαρτσελόνα
- Χαλκίδα: Ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού λόγω ακύρωσης δρομολογίων – Ανακοίνωση της Hellenic Train
- Ο Στίβεν Κόλμπερτ αποκαλύπτει τι θα κάνει την επομένη της λήξης του «The Late Show»
- Ρωσία – Ουκρανία: Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις – Από δύο νεκροί για κάθε πλευρά
- Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για όπλα και ναρκωτικά
- ΟΗΕ: Ιστορικό «ναι» σε ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή – Οι οχτώ χώρες που είπαν «όχι»
- Ο Κουτλουάι μίλησε για τον Μπαρτζώκα τον ημιτελικό με τη Φενέρ και τη διαχείριση πίεσης στο Final Four
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442