Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικό Πεντάγωνο – Η Κίνα θα πενταπλασιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μέχρι το 2030

Αμερικανικό Πεντάγωνο – Η Κίνα θα πενταπλασιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μέχρι το 2030

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε έκθεση του εκτιμά πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας που διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές θα αυξηθεί τουλάχιστον στις 700 μέχρι το 2027, με απώτερο στόχο να ανέβει πάνω από τις 1.000 κεφαλές στα τέλη της δεκαετίας

Τον πενταπλασιασμό του πυρηνικού της οπλοστασίου σχεδιάζει η Κίνα μέχρι το 2030, επισημαίνει έκθεση του Πενταγώνου, η οποία σκιαγραφεί μια επικίνδυνη μετατόπιση των ισορροπιών κάτι που θα έχει διεθνείς επιπτώσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας που διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές θα αυξηθεί τουλάχιστον στις 700 μέχρι το 2027 με απώτερο στόχο να ανέβει πάνω από τις 1.000 κεφαλές στα τέλη της δεκαετίας.

Πρόκειται για μια σημαντική όσο και ανησυχητική αναβάθμιση σε σχέση με τις εκτιμήσεις της περσινής έκθεσης, που ανέφερε πως το Πεκίνο σχεδιάζει το διπλασιασμό του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Αναλόγως το Πεκίνο θα διευρύνει τα υποστηρικτικά συστήματα σε έδαφος, θάλασσα και αέρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για την ενίσχυση του πυρηνικού της εκτοπίσματος.

Μειώνει την ψαλίδα η Κίνα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.750 κεφαλές, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να ενεργοποιήσει πραγματικά τις 1.550.

Ουσιαστικά η Κίνα επιδιώκει να μειώσει αισθητά την ψαλίδα της διαφοράς τους.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε πως η Κίνα δοκίμασε και έθεσε σε διαστημική τροχιά ένα νέο υπερηχητικό πύραυλο, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη υπερηχητικής τεχνολογίας, όμως η επιτυχημένη κινεζική δοκιμή προκάλεσε δικαιολογημένα νευρικότητα στην Ουάσιγκτον.

Ανησυχούν οι στρατιωτικοί αναλυτές

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και η πιθανότητα μιας συμπλοκής για την Ταϊβάν.

Στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν πως η διεύρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας δοκιμάζει τις αντοχές και αντιστάσεις των ΗΠΑ, περιορίζοντας τα περιθώρια αντίδρασης τους. Θέτει δε, υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας στην οποία βασίζονται οι σύμμαχοι της στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία.

Τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης θα απασχολήσουν τον Λευκό Οίκο πυροδοτώντας γύρο επαφών της αμερικανικής κυβέρνησης με τους διεθνείς συμμάχους της σε Ευρώπη αλλά και Ασία (κυρίως Ιαπωνία και Νότιο Κορέα).

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024