Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΠΕΚ+ – Η ασυνήθιστα ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και τα αντίμετρα που μελετά ο Λευκός Οίκος

ΟΠΕΚ+ – Η ασυνήθιστα ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και τα αντίμετρα που μελετά ο Λευκός Οίκος

Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις στο πετρελαϊκό καρτέλ ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή του στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις πιέσεις του προς το πετρελαϊκό καρτέλ για λήψη μέτρων ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, κατηγορώντας τον μάλιστα για τις πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

«Αν ρίξετε μια ματιά στις τιμές του φυσικού αερίου και στις τιμές του πετρελαίου, αυτό είναι συνέπεια, μέχρι στιγμής, της άρνησης της Ρωσίας ή των χωρών του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Ασυνήθιστα ισχυρή πίεση

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η πίεση στον ΟΠΕΚ+ είναι ασυνήθιστα ισχυρή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Sheikh Abdullah Bin Zayed, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη για να πιέσει για αύξηση της παραγωγής.

Άλλα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο πιέζουν επίσης σκληρά, με την Ιαπωνία και την Ινδία να θέλουν περισσότερη παραγωγή καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και την Ασία.

Καθώς οι τιμές της βενζίνης θέτουν αυξανόμενους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους, το θέμα τέθηκε στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να ζητούν αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά τη συνάντηση της Πέμπτης.

Μέλη, όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Νιγηρία, δήλωσαν ότι θέλουν ο ΟΠΕΚ+ να τηρήσει το τρέχον σχέδιό του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Τα αντίμετρα

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι «είναι απρόθυμος να πει» τι θα έκαναν ο ίδιος και άλλοι ηγέτες εάν οι μεγάλοι παραγωγοί επέλεγαν να μην αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.

Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο Μπάιντεν είχε μια «ευρεία συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα με άλλους καταναλωτές ενέργειας» σχετικά με πιθανά βήματα.

Ο Μπάιντεν επικρίθηκε από ακτιβιστές στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, οι οποίοι είπαν ότι ήταν υποκριτικός πιέζοντας για υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου, ακόμη και όταν παρευρέθηκε σε μια συνάντηση όπου οι ηγέτες είπαν ότι ήθελαν να μεταβούν σε καθαρότερες πηγές καυσίμων.

Όμως ο Μπάιντεν είπε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων επιβάλλουν επιπλέον κόστος στους Αμερικανούς της εργατικής και μεσαίας τάξης που μετακινούνται στην εργασία τους και ότι οι τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα καθώς οι καταναλωτές μεταβαίνουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να τροφοδοτούν τα οχήματά τους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024