Μετανάστες έχουν αφηγηθεί ότι λευκορωσικές δυνάμεις τους υποχρεώνουν να περάσουν τα σύνορα και εάν εντοπιστούν επαναπροωθούνται από πολωνούς συνοριοφύλακες...

Ιρακινός βρέθηκε νεκρός στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, μετέδωσαν χθες Δευτέρα πολωνικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τον δέκατο μετανάστη που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα των δύο κρατών.

Διαφωνίες…

Η λευκορωσική συνοριοφυλακή ανέφερε το Σάββατο ότι ο άνδρας πέθανε στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι οι πολωνικές αρχές ανάγκασαν άλλους μετανάστες να μεταφέρουν το πτώμα στη λευκορωσική επικράτεια.

Εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την Gazeta Wyborcza, ότι «εάν υπήρχε τέτοιο περιστατικό στην πολωνική πλευρά, οι υπηρεσίες της συνοριοφυλακής θα είχαν ενημερωθεί».

Κατά την ίδια εφημερίδα, οι επτά από τους δέκα μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα βρέθηκαν στην πολωνική επικράτεια.

Οταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπηρεσίες της πολωνικής συνοριοφυλακής δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εσκεμμένα

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πέρασαν ή προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να περάσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι προκαλεί εσκεμμένα αυτήν την αύξηση της μεταναστευτικής ροής, σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Μετανάστες έχουν αφηγηθεί ότι λευκορωσικές δυνάμεις τους υποχρεώνουν να περάσουν τα σύνορα και εάν εντοπιστούν επαναπροωθούνται από πολωνούς συνοριοφύλακες, με συνέπεια να παγιδεύονται στην περιοχή της μεθορίου, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ολοένα πιο δύσκολες.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr