Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» ενώ καταδικάζει «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ»

Για απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού και υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ γίνεται λόγος στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» ενώ καταδικάζει «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ».

Πρόκειται για μήνυμα που αναγράφεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την προσπάθεια να υπάρξει μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να εμρηνευτεί και ως μήνυμα στην Τουρκία.

Ειδικότερα για το προσφυγικό, αύριο το πρωί θα συζητηθεί η χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και κοινοτήτων που φιλοξενούνται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης είναι η ενεργειακή κρίση. Με βάση το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών.

Επίσης, γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ζήτησε παρεμβάσεις από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια ενώ τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr