Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση Pulse - Πρωτιά ΝΔ με 12 μονάδες - Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία

Δημοσκόπηση Pulse – Πρωτιά ΝΔ με 12 μονάδες – Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία

Πώς κρίνουν οι πολίτες τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με Γαλλία και ΗΠΑ. Τι λένε για τα ελληνοτουρκικά και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σε διψήφια ποσοστά παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρούν οριακά (-0,5%).

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, που βίωσε πρόσφατα την απώλεια της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, το κόμμα «βλέπει» ενίσχυση των ποσοστών του (+1,5%), οδεύοντας προς τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Αναφορικά με τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ και των δύο, ενώ ειδικά για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού το ποσοστό είναι συντριπτικό, καταγράφοντας ποσοστό 65% συνολικά.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι, στον απόηχο των δύο συμφωνιών, η ανησυχία της κοινής γνώμης για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά παραμένει μεν μεγάλη, ωστόσο, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση συγκριτικά με την έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση για τη λήψη περισσότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

Πρόθεση ψήφου – «Διψήφια» υπεροχή ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% (σταθερό από τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (από 24% στη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου), το Κίνημα Αλλαγής 8% (από 6,5%), το ΚΚΕ 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση 3,5% (από 4,5%) και το ΜέΡΑ25 3% (σταθερό).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με διαφορά 16%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 41%, ενισχύοντας ελαφρά τα ποσοστά του από τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου (40%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 25% των ερωτηθέντων, με μικρή υποχώρηση στα ποσοστά του (26%).

Το 30% απαντά ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Ακρίβεια: Χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 40% συνολικά θεωρεί τα μέτρα σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 42% σίγουρα αρνητικά (23%) ή μάλλον αρνητικά (19%).

Στην ερώτηση αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι των αυξήσεων, το 86% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά «σίγουρα ναι» (69%) και «μάλλον ναι» (17%).

Ελληνοτουρκικά: H ανησυχία παραμένει μεγάλη, αλλά υποχωρεί

Ερωτηθέντες κατά πόσο τους ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα, το 60% συνολικά (από 73% συνολικά στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου) απαντά «πολύ» (34%) και «αρκετά» (26%), το 18% απαντά «μέτρια» (από 12%), ενώ το 14% συνολικά (από 7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) απαντά «λίγο» (8%) και «ελάχιστα έως καθόλου» (6%).

«Ναι» στις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ

Για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το 65% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά ότι την αξιολογεί σίγουρα θετικά (39%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 18% συνολικά μάλλον αρνητικά (10%) ή σίγουρα αρνητικά (8%).

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (48%) λέει «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές του 2019 την καταψήφισε στη Βουλή.

Ως προς την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, το 58% των ερωτηθέντων συνολικά την αξιολογεί σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά (από 29%), ενώ το 22% συνολικά αρνητικά (από 11%).

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024