Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγάλο διακύβευμα

Το μεγάλο διακύβευμα

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ίσως καθορίσει το μέλλον του πλανήτη

Από σήμερα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες η Γλασκώβη της Σκωτίας θα είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Περισσότεροι από 20.000 σύνεδροι, προερχόμενοι από 196 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα λάβουν μέρος στις εργασίες της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστής και ως COP26. Ηγέτες χωρών, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, επιστήμονες και πολίτες θα βρεθούν εκεί όχι μόνο για να δηλώσουν την επιθυμία τους να παραδώσουν έναν βιώσιμο πλανήτη στις επόμενες γενιές, αλλά κυρίως για να καταλήξουν σε ένα συλλογικό σχέδιο δράσης πριν να είναι πολύ αργά.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρώτη Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών (το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας) και έξι χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού (Paris Agreement) όπου οι 196 χώρες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση έτσι ώστε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μην ξεπερνά περισσότερο από 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, είναι φανερό ότι η δήλωση καλών προθέσεων δεν αρκεί.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δράσης για το Κλίμα, έναν ανεξάρτητο επιστημονικό οργανισμό ο οποίος αναλύει τα δεδομένα για το κλίμα και «βαθμολογεί» τις χώρες, η μόνη χώρα η οποία έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις είναι η Γκάμπια. Κοντά στον στόχο βρίσκονται η Κένυα, η Κόστα Ρίκα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ανεπαρκείς κρίνονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ και η Ιαπωνία. Εξαιρετικά ανεπαρκείς κρίνονται μεταξύ άλλων ο Καναδάς, η Ινδία, η Αυστραλία και η Κίνα, ενώ στη χειρότερη κατάταξη (κρίσιμα ανεπαρκείς) βρίσκονται η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες φαίνεται πως δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα να εισάγουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθώς βασίζονται στην παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πάντως, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος κοινός στόχος της μείωσης της θερμοκρασίας δεν αρκεί να γίνει μόνο το αυτονόητο, λένε οι ειδήμονες. Δεν αρκεί δηλαδή η κάθε χώρα και η κάθε βιομηχανία να δεσμευτεί και στη συνέχεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι αναγκαίο να βοηθηθούν οικονομικά οι αναπτυσσόμενες χώρες (πολλές από τις οποίες πλήττονται  σκληρά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής) προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πολιτικές. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, δηλαδή, είναι ο παράγοντας που θα κρίνει το μεγάλο διακύβευμα, το αύριο των παιδιών μας.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024