Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία σε σχέση με τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η Βρετανία απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς της Γαλλίας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις τους με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα στην μετά Brexit εποχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει το Παρίσι να κάνει την πρώτη κίνηση.

Νωρίτερα, ένας Γάλλος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση.

«Ζήτημα των Γάλλων»

«Είναι ζήτημα των Γάλλων να αποφασίσουν αν θέλουν να απομακρυνθούν από τις απειλές που διατύπωσαν τις τελευταίες ημέρες για παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit. Αυτό είναι δικό τους ζήτημα. Φυσικά και θα το χαιρετίζαμε, αν επιθυμούσαν να αποκλιμακώσουν τις απειλές που έχουν διατυπώσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη γαλλική κυβέρνηση και με τους αλιείς που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να γίνει», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον αναφερόμενος στις απαιτούμενες άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος σύμβουλος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι το Λονδίνο θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αναφορικά με την διαμάχη που έχει προκύψει στις σχέσεις των δύο χωρών σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στην μετά Brexit εποχή, όπως δήλωσε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

«Ο στόχος τόσο για τον πρόεδρο ώστε και για τον πρωθυπουργό είναι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», όπως είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Ο Μακρόν είπε στον Τζόνσον ότι αναμένει σοβαρότητα και σεβασμό μεταξύ τους έπειτα από ημέρες αμοιβαίων απειλών σχετικά με τις αλιευτικές άδειες, είπε ο προεδρικός σύμβουλος.

Ο Γάλλος σύμβουλος τόνισε ακόμα ότι Μακρόν και Τζόνσον συμφώνησαν στη λήψη «πρακτικών και λειτουργικών μέτρων εντός των επόμενων ημερών» προκειμένου να υπάρξει «αποκλιμάκωση». Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, να ληφθούν «το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί «αποκλιμάκωση της έντασης» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr