Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα σκαριά σχέδιο της κυβέρνησης για εγκατάσταση διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων

Στα σκαριά σχέδιο της κυβέρνησης για εγκατάσταση διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να μετατρέψει την α Ελλάδα σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας

Ένα σημαντικό σχέδιο που θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς δεδομένων έχει στα σκαριά το κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί τη διασύνδεση της χώρας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως με την ανατολική Ασία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (data cable). Το σχέδιο EMC προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και την Μαλαισία.

Το πρότζεκτ, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία στις αρχές της εβδομάδας, ενώ είχε προηγηθεί, στις αρχές του μήνα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του σαουδάραβα ομολόγου του. Κατά την τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε η συνέχιση και εμβάθυνση των προπαρασκευαστικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να μετατρέψει την α Ελλάδα σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση να κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της υποδοχής, αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της εισροής των επενδυσεων είναι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και η απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας.

Στα θετικά επισης ειναι η καλλιέργεια ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο, όπως και η συνεισφορά στην υλοποίηση της κυβερνητικής προεκλογικής δέσμευσης που είναι η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και την προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης, σε μια προσπάθεια τόσο επαναπατρισμού των Ελλήνων -που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό- όσο και στην προσέλκυση ξένων «ψηφιακών νομάδων».

Γεωστρατηγική διάσταση

Η Ελλαδα γεωγραφικά βρίσκεται στην ιδανική θέση ώστε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ευρώπης και των αγορών της Ασίας σε ό,τι αφορά την ασφαλή και ταχεία ροή των δεδομένων, τα οποία βρίσκονται στην καθημερινότητα των πολιτών και επιτρέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, αποτελωντας και το «καύσιμο» της αποκαλούμενης τρίτης βιομηχανικής επανάστασης. Πρόκειται για το πρώτο υποθαλάσσιο και επίγειο data cable που συνδέει τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε μία εποχή που η αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Από την κυβερνηση φαίνεται πως η υλοποίηση του σχεδίου αποτελει μία ακόμα ψηφίδα στην ευρύτερη προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας -η οποία έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου στην Μέση Ανατολή την τελευταία διετία- να αξιοποιήσει τα φυσικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, καθως ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει, για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024