Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεσογειακός Κυκλώνας - «Τα δύσκολα έρχονται το Σαββατοκύριακο»

Μεσογειακός Κυκλώνας – «Τα δύσκολα έρχονται το Σαββατοκύριακο»

Πως εξελίσσεται το φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κατάλληλη προετοιμασία

Μεσογειακός κυκλώνας πρόκειται να επηρεάσει τον καιρό στη χώρα από το Σαββατοκύριακο. Για κατάλληλη προετοιμασία προειδοποιεί ο Μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης

Έντονες βροχές πρόκειται να σημειωθούν σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη. Το έντονο φαινόμενο φαίνεται πως έρχεται από την γειτονική Ιταλία και φέρνει μαζί του καταιγίδες οι οποίες θα είναι αισθητές μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Ένας μεσογειακός κυκλώνας οργανώνεται στη νότια Ιταλία και ένα μέρος αυτού θα επηρεάσει τη δυτική, κεντρική και νότια χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες, θέλει προσοχή», λέει ο μετεωρολόγος του Open και εξηγεί ότι στην Ελλάδα δεν θα φτάσει ως μεσογειακός κυκλώνας αλλά ως ένα οργανωμένο βαρομετρικό ικανό όμως να δώσει αρκετά έντονα φαινόμενα.

Ποια βήματα ακολουθεί ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος:

Bαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του εδώ και αρκετές ημέρες καθώς αυτό έχει εγκλωβιστεί από τις υψηλές πιέσεις (ατμοσφαιρικά βουνά) βορειότερα και ανατολικότερα (πρώτος χάρτης). Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντλεί ενέργεια και θερμότητα από τις εκεί θαλάσσιες εκτάσεις γεγονός που θα το οδηγήσει να βαθύνει απότομα δημιουργώντας μεσογειακό κυκλώνα (medicane) στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας.

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το «Μάτι» έτσι όπως αυτό προβλέπεται να σχηματιστεί σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα. Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαίες βροχοπτώσεις συνοδεία πολύ θυελλωδών ανέμων που θα πλήξουν τα νότια τμήματα της Ιταλίας και θα φτάσουν μέχρι και τα ανοιχτά του Ιονίου πελάγους.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε πως φαίνεται από τον Μετεωρολογικό δορυφόρο αυτή τη στιγμή το βαρομετρικό χαμηλό που προβλέπεται να οργανωθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα τα επόμενα 24ωρα και που δίνει εκτεταμένες συννεφιές από τη νότια Ιταλία μέχρι και τα νότια τμήματα της χώρας μας.

Δύσκολη η πρόγνωση της τροχιάς του Μεσογειακού Κυκλώνα

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ποια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσει αυτός ο Μεσογειακός κυκλώνας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο μηχανισμός σχηματισμού του λαμβάνει χώρα σε μια πολύ μικρή περιοχή η οποία είναι δυσανάλογη της λειτουργίας των μετεωρολογικών μοντέλων αλλά και των παρατηρήσεων που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας συν του ότι αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας αλλάζουν πολύ γρήγορα στον χώρο και τον χρόνο.

Επικρατέστερα Σενάρια 

Μέχρι στιγμής τα μετεωρολογικά μοντέλα εμφανίζουν τρία πιθανά σενάρια σε ότι αφορά την πορεία και εξέλιξη του Μεσογειακού κυκλώνα.

  • Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει βορειοδυτική τροχιά «παραβιάζοντας» τη γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για το βόρειο ημισφαίριο. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί από τον Μεσογειακό κυκλώνα με την Ιταλία να δέχεται μεγάλο χτύπημα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί στα ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα ανατολικά επηρεάζοντας τμήματα του Ιονίου πελάγους και στη συνέχεια μετατρεπόμενος σε οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό να κινηθεί προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα επηρεαστεί σημαντικά με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα όπου σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων θα πέσει μεγάλος όγκος νερού ικανός να δημιουργήσει αρκετά και σημαντικά προβλήματα (χάρτης 4).
  • Ο Μεσογειακός κυκλώνας να οργανωθεί στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας, να στροβιλιστεί εκεί για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να κινηθεί προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής περνώντας από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτό το σενάριο φαίνεται να επηρεάζονται πρόσκαιρα η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι επόμενες ώρες θα ρίξουν περισσότερο φως στο «τούνελ» της πρόγνωσης, παρόλα αυτά όμως πολίτες και πολιτεία θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα!!!, αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Μαρουσάκης

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου στο Facebook

Οι περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής είναι το νότιο Ιόνιο, η ακτογραμμή Πελοποννήσου, η ανατολική Στερεά, και το νοτιοανατολικό Αιγαίο δηλαδή Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

«Η Αττική θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για έντονες βροχές και καταιγίδες Κυριακή – Δευτέρα», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος κυκλώνας που είδαμε στην Ελλάδα ήταν ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που διήρκησε από τις  27 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου 2018.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024